Jak ochránit podlahu pod kamny? Zvolte správnou podložku a dodržujte bezpečné vzdálenosti

18. leden 2024

Po zdražení energií přešla spousta domácností na lacinější topení pevnými palivy. Uhlí dům vyhřeje, stejně jako dřevo v krbových kamnech. Dodržujete bezpečné vzdálenosti hořlavých předmětů podle jejich výrobce? Máte pod kamny nehořlavou podložku? Dlažbu, plech, sklo?

U krbových kamen udávají výrobci většinou bezpečnou vzdálenost od čela spotřebiče 50, 70 i 100 cm. Záleží na jejich velikosti. Pokud nemáte dlažbu, tak až tam by měla dosáhnout nehořlavá podložka. Do boků se většinou uvádí bezpečné vzdálenosti 20, 30 nebo 50 cm.

Vzdálenost dopředu, tedy od čela spotřebiče, je hodně důležitá. Většinou všem se líbí prosklení spalovací komory a rádi se do ohně dívají. Dost často se stává, že právě na ta prosklená dvířka uvnitř spadne kousek žhavého uhlíku. Pak chceme přiložit, otevřeme dvířka a žhavý uhlík vypadne ven.

„Byla jsem u zákazníka, který tvrdil, že jeho plech je dostačující,“ říká Dana Malinovská, revizní technička spalinových cest a kominík. Tvrdil to do okamžiku, než ho přesvědčila, aby se pod plech podíval a pod plechem měl na vinylové podlaze vypálené tři tmavé fleky od uhlíků, které na plech při přikládání spadly kdysi dávno. A protože řešil i rekonstrukci obydlí, velice rychle přešel na podlahovou dlažbu pod kamny. Navíc zjistil, že to vypadá lépe.

Krb elegantně zakomponovaný do interiéru

Bezpečná podkladová skla, nebo plechové desky?

U skla, které má pod kamny sloužit jako bezpečná nehořlavá podložka, je důležitá i jeho tloušťka. Neměla by být menší než 6 mm. Protože i sklo se dokáže od žhavých uhlíků pořádně prohřát.

Jedná se o tvrzené, kalené sklo, které je fazetované, aby se o něj nezakopávalo. Je to velice zajímavá designovka, pokud máte rovnou podlahu. Někdo si ho dává i na vroubkované vinylové podlahy pod kamna, tam ale čas od času je potřeba kamna odstavit, sklo sundat a pod ním podlahu vyčistit.

Plechová deska je ten nejlacinější způsob. Plech velmi dobře vodí teplo, proto v žádném případě se takové plechy nevyplatí dávat přes koberec nebo na dřevěnou podlahu. Z kamen může vypadnout uhlík, oharek, kterého si nevšimnete. V lepším případě budete pod plechem, na kterém jsou kamna, mít tmavé fleky na podlahové krytině.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio