Jak se Sládek vyučil v pivovaru na bednáře

Výchovnou facku od parťáka dostal spolu s výučním listem nový bednář, který po 36 letech skončil tříleté učení v Plzeňském Prazdroji. Podle "naučení" tohoto starobylého cechu, na něž musel nový tovaryš před odzátkováním svého premiérového soudku přísahat, se musí vyvarovat špatných společností a přinášet užitek ze svého řemesla.

Když bude na sobě pracovat, je dobrej, řekl šéf party posledních devíti bednářů Ladislav Bešťák. Ten vedení slíbil, že světově ojedinělé řemeslo zachrání a po letech znovu vychová nového bednáře, a poté teprve odejde do důchodu.

Bednář

"Starší kolegové mi dali taky nějakou starou knížku, a tam je teorie hodně," odpověděl šestatřicetiletý Martin Sládek na otázku, zda tříleté učení obnášelo také šprtání nějaké teorie. Doufá, že u profese vydrží, podobně jako jeho pětašedesátiletý učitel, až do důchodu.

"Nový bednář je důkazem toho, jak se ze Sládka stane bednář," uvedl po přečtení naučení dlouholetý sládek pivovaru Václav Berka.

Jako vyučený truhlář uměl Martin podle svých kolegů udělat dveře, ale sud neuměl. Museli ho učit od píky, od škopíků přes džbery, až se mu povedl sedmnáctilitrový soudek, a nyní už sám opravuje staré nádoby, kterých má Prazdroj ve skanzenu 24 a čepuje z nich pivo turistům.

Brána plzeňského pivovaru

Od roku 1991 používá k výrobě piva výhradně nerezové tanky. Podle bednářů není mezi pivem z dřevěných sudů a nerezových tanků žádný rozdíl. Bešťák přesto tvrdí, že bednářské řemeslo má v největším českém pivovaru velkou perspektivu. Firma prý bude určitě chtít porovnávat klasickou výrobu piva s novými postupy, dodal šéf bednářské party, který letos odchází do důchodu.

Nové sudy, které začal pivovar znovu vyrábět loni po padesáti letech, mají objem 38 hektolitrů. Jeden dubový sud přijde na více než 200.000 korun a pět bednářů ho vytváří dva až tři týdny.

autor: ČTK
Spustit audio