Jak vyrobit domácí máslo? Stačit vám bude smetana s vyšším obsahem tuku
Připravit si domácí máslo, není to žádná věda – naopak! V zásadě stačí dostatečně dlouho šlehat tučnou smetanu, až zhoustne a tuk se začne srážet do hrudek. Tuk poté promyjete ve studené vodě a vzniklé máslo můžete rovnou mazat na chleba.
Pro přípravu másla vybírejte smetanu s vyšším obsahem tuku, minimum je 33 %. Smetanu i nádobu, ve které ji budete šlehat, předem důkladně vychlaďte. Klidně je obě vložte na 10-15 minut do mrazicího boxu. Dokonalé vychlazení před šleháním zajistí dokonalý výsledek.
Na 200 g másla budete potřebovat zhruba 500 ml smetany (40%). Zapněte šlehač a pusťte se do šlehání. Smetana nejprve zhoustne, vytrvejte a šlehejte dál. Po chvíli se začnou tvořit tuhé, nažloutlé hrudky a máslo se bude oddělovat od vody (podmáslí). Nelekejte se, že vypadá sraženě, tak je to správně. Máte téměř hotovo. Směs sceďte a slité podmáslí dejte stranou. Později z něj můžete upéct koláč, usmažit lívanečky nebo ho přimíchat do smoothie. Domácí máslo dochuťte dle fantazie: česnekem, pažitkou, kořením, které máte rádi.
Jak správně skladovat máslo a další triky
Máslo obsahuje více než 80 % tuku. Zbývajících 20 % je většinou voda. Je dobré uchovat ho v lednici, při teplotě do 6 °C a spotřebovat ho nejpozději do 3 měsíců.
Máslo je choulostivé hlavně na pachy z okolí, které snadno přejímá. Tomu v lednici zabráníme tím, že máslo pečlivě zabalíme do alobalu nebo ho uchováváte v máslence. Máslo můžete i zamrazit, ale pouze jednou.
Pokud lednice není v dohledu, povařte krátce slanou vodu, nechte vychladnout a potom kostku másla vložte do keramické misky a přelijte ji studenou slanou převařenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Dejte na nejchladnější místo (na balkon, do sklepa, v přírodě například k potoku či říčce). Takto máslo vydrží i několik dní.
Zpracování těsta bude snadné, když máslo nebo tuk nastrouháte, menší kousky se do hmoty snadněji zapracovávají.
Rychlý trik na změknutí másla? Na ztuhlé máslo položte šálek s horkou vodou, hmota povolí během pár sekund a můžete pokračovat v jeho zapracování.
Související
-
Kvalita másla je různá, ukázal dTest. Můžou za to i krávy a koloběh roku
Často jsou slyšet stesky, že máslo už nechutná jako dřív. V senzorickém testu si ale všechna másla vedla výborně. Kde je tedy zádrhel?
-
Bylinkové máslo
Čerstvý chléb s máslem je svačinka, které se dá těžko odolat. Domácí máslo má však svoji nezaměnitelnou chuť.
-
Máslo na šlehání nikdy nedávejte do mikrovlnky. Radí Mirka van Gils Slavíková
Pokud se chystáte péct, pozorně si přečtěte recept, jestli potřebujete povolené nebo rozpuštěné máslo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.