Jak využít melounová semínka? Máme pro vás dva tipy
Kaloricky příznivá pochoutka, navíc při její konzumaci dostáváte do těla i množství tekutin. Možná tušíte, že řeč je o melounu!
Melounová semínka jsou zdrojem vlákniny a antioxidantů, obsahuji vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, sodík, měď a železo. Železo obsažené v semínkách melounu je tělem lépe přijímáno, když je jíme společně s melounovou dužinou. Vždy je však pečlivě rozkousejte!
A právě semínka z melounu jsou hlavní ingrediencí následujících dvou receptů, pojďme si společně připravit:
Pražená melounová semínka
- Nejprve jadérka pečlivě omyjte a usušte.
- V tomto stavu je vložte do misky se špetkou soli a zakápněte trochou olivového oleje.
- Vše promíchejte tak, aby bylo každé semínko obalené olejem.
- Připravte si plech vyložený pečicím papírem a připravená semínka na něj rovnoměrně rozložte.
- Vložte do rozehřáté trouby na 180 °C na 10 až 15 minut, až budou křupavá.
Můžete zkusit i variantu, kdy usušená melounová zrnka nasucho opečete na pánvi. Takto upravená semínka můžete chroupat jen tak, když máte na něco chuť nebo je využít do salátů, koláčů, moučníků a jogurtů.
Domácí směs koření
- Připravte si suchá jádra ze tří melounů, pět usušených chilli papriček, čtyři stroužky česneku a špetku soli.
- Semena spolu s pálivými papričkami opražte nasucho na pánvi a pak je rozmixujte na jemný prášek.
- Přidejte rozmačkaný česnek a sůl a vše ještě jednou rozmixujte.
- Vzniklou hmotu pak usušte v troubě na nízkou teplotu a používejte k ochucení jídla
Tip: Výborně se směs hodí na maso nebo zeleninu při grilování.
Související
-
Trhanec s jablky a rozinkami
Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren.
-
Zapečené batáty
Sladkou chuť mají batáty díky obsahu glukózy, fruktózy a sacharózy. Ačkoli pocházejí stejně jako klasické brambory ze Střední Ameriky, botanicky příbuzné nejsou.
-
Jablková a fialková zmrzlina
Apetýt vás receptem osvěží a naláká na skutečné jaro. Z Kuchařky pro Mendela, kterou objevilo Moravské zemské muzeum ve svých archivech, vám nabízíme dva recepty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.