Jako první na světě prokázali čeští vědci přítomnost mikroplastů v lidské plodové vodě a v placentě

4. listopad 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Tři čínští kosmonauti se vrátili na Zemi po pěti měsících na palubě čínské vesmírné stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Trojice v dobrém zdravotním stavu přistála v návratové kapsli, jejíž sestup byl zpomalen návratovým padákem. Modul přistál nedaleko kosmodromu Ťiou-čchüan v poušti Gobi. Na stanici je minulý týden vystřídala další trojice odborníků, kteří tam budou provádět lékařské a vědecké pokusy a udržovat stanici.

Lékaři Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) ve spolupráci s vědci z VŠB - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) prokázali přítomnost mikroplastů v lidské plodové vodě a zároveň v placentě. Ve výzkumu chtějí dále pokračovat a vyhodnotit, jakým způsobem mohou tyto látky poškodit plod či komplikovat těhotenství. Zástupci týmu tvrdí, že prokázání mikroplastů v plodové vodě a placentě se jim podařilo jako prvním na světě.

Čtěte také

Pandemie covidu-19 dlouhodobě poškodila mentální schopnosti a paměť lidí starších 50 let, uvedli vědci v britské studii, kterou zveřejnili v odborném časopise Lancet Healthy Longevity. Hlavními důvody podle nich byl nárůst osamělosti a depresí, pokles fyzické aktivity a vyšší spotřeba alkoholu, stejně jako účinky samotného onemocnění. Trend pozorovali i u těch, kteří se nemocí nenakazili.

Japonským vědcům se na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podařilo při prvním experimentu svého druhu za podmínek mikrogravitace vypěstovat myší embrya, která se běžně vyvíjela. Studie naznačuje, že by mohlo být do budoucna možné, aby se ve vesmíru rozmnožovali i lidé. Jde o „vůbec první studii, která ukazuje, že se savci mohou být schopni rozvíjet ve vesmíru,“ píše se ve společném prohlášení národního institutu Riken a univerzity v Jamanaši.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

Spustit audio

Související