Jakuba Katalpa: Řeznice. O lásce tučné řeznice a „továrníka“, která nedopadne příliš dobře

21. duben 2024

Božena Kytlicová je řeznice z pražského Žižkova, v nejlepším věku ovdověla, ale rozhodla se nesložit ruce na řeznický špalek, nerezignovat na lásku, ale naopak jít jí naproti. Klasická detektivka to není, ale události, které se v životě tučné řeznice toužící po lásce seběhly, asi prvorepublikovou policii nakonec zajímat budou…

Čte: Apolena Veldová
Napsala: Jakuba Katalpa
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 20. 4. 2024
Natočeno: v Českém rozhlase Plzeň

Povídka Řeznice vyšla v povídkové antologii s názvem Po stopách zločinů, kterou v roce 2023 vydalo nakladatelství KALIBR.

Jakuba Katalpa (1979) je autorkou několika románů oceňovaných jak kritikou, tak čtenáři. Za knihu Je hlína k snědku? byla v roce 2007 nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Za román Hořké moře byla o dva roky později nominována na Cenu Jiřího Ortena. V roce 2013 pak obdržela za svůj román Němci Cenu Česká kniha a Cenu Josefa Škvoreckého. Její zatím poslední knihou je román Zuzanin dech, který vydalo nakladatelství Host v roce 2020. Podle novely Je hlína k snědku? a Zuzanina dechu vznikly také rozhlasové četby na pokračování.

Ačkoli ji proslavily romány, Jakuba Katalpa píše moc ráda i povídky. Vlastně jimi svoji spisovatelskou kariéru začínala. Její prvotinou byla sbírka povídek s názvem Krásné bolesti, vyšla v roce 2000 a je podepsána ještě jejím občanským jménem Tereza Jandová.

Spisovatelka Tereza Jandová alias Jakuba Katalpa

Ačkoli od své prvotiny žádnou další povídkovou knížku nevydala, povídky píše průběžně stále. „Je to dost těžký žánr, protože se jedná o malý útvar, ve kterém jsou vidět nejrůznější "chyby" a nedokonalosti jazyka, stylistiky. Prostě jde o román zhuštěný do pár stránek a je těžké do něj vložit všechno, co by měl mít - zajímavé sdělení, krásný jazyk, obratnost, pointu...,“ nechala se slyšet autorka.

Její povídkové texty vycházejí většinou v tematických antologiích, které pravidelně vydává například nakladatelství Listen. Klasické detektivní povídky ani romány nepíše, ale detektivky má jako čtenářka ráda, nemusí prý u nich moc přemýšlet.

Na podzim by jí v brněnském nakladatelství Host, které je jejím domovským nakladatelstvím, měl vyjít nový román, jehož tématem je opět druhá světová válka a tentokrát západní Čechy, z nichž autorka pochází a kde stále žije.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio