Jaký pramen zásobuje velkou část středních Čech? Ukáže vám ho naučná stezka u Mšena

29. březen 2018
Česko – země neznámá

Bohatství v okolí středočeského Mšena na Kokořínsku představuje krásná příroda a velké množství kvalitní vody. Mšensko je proto centrem Chráněné oblasti přirozené akumulace vod české křídy, odkud je zásobována vodou velká oblast středních Čech. Nelze se proto divit, že právě tady vznikla zajímavá naučná stezka nazvaná „Voda – zlato zdejšího kraje“.

Jde o přibližně desetikilometrový turistický okruh, který vede kolem různých míst spojených s vodou. Především k vodojemu, který byl ve své době největším vodním projektem v Čechách.

Okruh má celkem devět zastávek. Trasa začíná na náměstí ve Mšeně, kde je také podrobná mapa a základní informace. Ještě než město opustíte, prohlédnete si místní architektonické zajímavosti, například secesní koupaliště Městské lázně Mšeno. Trasa vede lesy kolem rybníků, kokořínských mokřadů, mlýnů a studánek.

A provede vás také Kokořínským dolem až k pitnému prameni na Stříbrníku, kde si můžete načerpat čistou pitnou vodu. Cestou se také seznámíte s jedinečným vodním dílem - skupinovým vodovodem, který byl ve své době skutečnou raritou.

Město Mšeno je jednou ze vstupních bran do Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Najdete ji na náhorní plošině v krásné přírodě. A přestože je Kokořínsko velmi bohaté na vodu, obyvatele města tížil v suchých měsících její nedostatek. Pro vodu museli často jezdit povozy až do několik kilometrů vzdáleného Kokořínského dolu. Hlavním problémem přitom byla úzká cesta, která musela ostrými zatáčkami zdolat klesání více než 100 metrů.

Dlouho se zvažoval projekt vodojemu, který by vodu čerpal do vyšších poloh. Vodní dílo propojující 30 okolních obcí nakonec pečlivě připravil a inicioval místní rodák Josef Bedřich Cinibulka. V roce 1922 stavba začala.

Mapa trasy

Voda se čerpala z jímacího území Stříbrník, kde se silný pramen rozšířil o další vrty ve skalách. Čerpadly se voda vyháněla skalami o 100 metrů výš do vodojemu Romanov, který leží v nejvyšším bodě Mšenska ve výšce 403 metrů nad mořem. Skupinovými vodovody v podzemí se následně samospádem voda rozváděla do okolních obcí. Vytáhnout vodu od pramene až k vodojemu byl odvážný projekt, který byl ve své době největší v Čechách a docela určitě jedním z největších ve střední Evropě.

Spustit audio