Ján Baláž, autor mnoha hitů skupiny Elán, slaví sedmdesátiny

Elán je stále nejpopulárnější a nejslavnější slovenská skupina. Čtyřikrát získal Zlatého slavíka a jeho vývoj nezastavila ani havárie Jožo Ráže. Jedním ze zakládajících členů je kytarista Ján Baláž, který pro Elán napsal řadu hitů.

Skupina Elán vznikla v roce 1969. V 70. letech hráli na tanečních zábavách a klubech. Říká se dokonce, že na Slovensku není sál, v němž by Elán nevystupoval. Prosadil se v roce 1980 na Bratislavské lyře s písní Kaskadér. Pak už následovaly desky i hity se stále větší posluchačskou odezvou, která vyvrcholila v roce 1985 albem Hodina slovenčiny. Po jeho vydání část skupiny Elán odešla a z původního obsazení zůstal jen baskytarista a zpěvák Jožo Ráž a kytarista Ján Baláž, kteří jsou z převážné části autory největších hitů Elánu, nejčastěji je textoval Boris Filan. Z těch nejznámějších skladeb jmenujme Nie sme zlí, Tuláci v podchodoch, Vymyslená, Stužková nebo Zaľúbil sa chlapec.

Hudbu té posledně jmenované napsal kytarista Ján Baláž, který se narodil 24. srpna 1951 v Nitře. S hudbou začal už v sedmi letech. Hrál na nejprve na housle, ve čtrnácti přidal kytaru, hraje ale také na trumpetu a na pistolový trombón. A další jeho slavné písně? Vymyslená, Neviem byť sám, Ulica, Královna bielich tenisiek nebo Van Goghovo ucho, všechny samozřejmě se skupinou Elán. Pro Sagvana Tofiho napsal píseň Dávej, ber.

Ján Baláž o sobě říká, že nejdůležitější je pro něj to, aby neztratil nápady a dobré lidi kolem sebe a že život je třeba žít.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio