Jan Sojka: Noční běžec. Příběh rozpadu jednoho manželství

8. leden 2022

Zaposlouchejte se do vyprávění o muži, kterému se rozpadlo manželství a on svým dvěma malým synům neumí vysvělit, proč už nežije s jejich maminkou a neumí to pořádně vysvětlit ani sám sobě.

Účinkuje: Michal Štěrba
Napsal: Jan Sojka
Dramaturgie: Dominik Mačas
Režie: Vít Malota
Natočeno: v Českém rozhlase Plzeň 2021

Povídka vypráví o nočních útěcích před nespavostí a vzpomínkami. Táta dvou dětí musí běhat. Nohy, paže, plíce musí pracovat, musí cítit bolest ve stehnech a v lýtkách, potřebuje vyhnat pot na povrch svého těla, potřebuje vypnout mozek nebo ho aspoň utlumit...

Jan Sojka (1973) je plzeňský básník, prozaik a také středoškolský učitel. Vystudoval Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni obor bohemistika – historie. V roce 1994 spoluzaložil Antidivadlo, nonkonformní literárně dramatickou scénu, kde vystupoval jako herec a také se podílel na přípravě divadelních textů a skečí. Soubor aktivně působil do roku 2014.

Jan Sojka

Jan Sojka vydal několik básnických sbírek, na svém kontě má například novelu Podzimní lidé, Povídky o lovcích a venuších, román ze školního prostřední s názvem Učitel je ve třídě sám.

Povídka Noční běžec vyšla v knížce Rodina a jiné regály (Host 2020). Texty, které v najdeme, vznikly v první polovině roku 2020, tedy na začátku koronavirové pandemie. Koronavirus a vynucená karanténa se v jednotlivých příbězích objevují, ale ne nijak násilně a prvoplánově. Spíš jako něco, co dostalo lidi do situací, které dosud neznali, a začínají bilancovat a možná i přehodnocovat své dosavadní životní jistoty.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.