Jana Kořínková: Senioři mají svůj taneční a vzdělávací kemp, chtějí roztančit festival Na ulici!

13. červenec 2018
Publicistika

Senioři příští týden vtrhnou do programu festivalu Živá ulice. Ten nabídne v první letní části divadelní představení. A účastníci Tanečního campu seniorů Plzeň 2018 využijí prostor mezi vystoupeními, aby zlákali kolemjdoucí k tanci. Více se dozvíte ve fejetonu Jany Kořínkové.

Na naši schůzku v mezigeneračním a dobrovolnickém centru TOTEM v plzeňské Kaznějovské ulici přiběhla jeho ředitelka Vlasta Feiferlíková z Transfuzního oddělení plzeňské fakultní nemocnice. Byla tam v rámci totémácké akce Pátá kapka za TOTEM také poněkolikáté darovat krev. Měla radost, protože se k těm pravidelným dárcům přidali i prvodárci.

Akce končí v pátek, prý se ještě někteří další přidají. Vlastu Feiferlíkovou těší, že se Kapka za TOTEM ujala a v Transfuzním oddělení mají radost, že v letním období, kdy dárců všeobecně chodí málo, tuto statistiku Totemáci vylepšují.

My jsme se ale sešly kvůli další, velmi atraktivní události.  Zítra, tedy v sobotu 14. července odstartuje Taneční camp seniorů Plzeň 2018, který v TOTEMu zorganizovali. Nespadlo to jen tak z nebe. Totemáci mají zkušenost, že senioři tančí velmi rádi, v budově v Kaznějovské ulici výborně funguje několik tanečních seniorských skupin.

Po celý rok tu provozují různé taneční styly, od klasických společenských tanců přes tance břišní, latinsko-americké až po spontánní meditační. Prosazují, že tanec může kompenzovat, případně doplňovat klasické sportovní disciplíny. A tak se rozhodli pozvat další seniory, kteří tanci vzdor svému věku propadli.

Taneční camp seniorů bude historicky první pětidenní setkání

Totemáci v čele s Veronikou Máslovou, koordinátorkou sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, která sama vede klub latinsko-amerických tanců, připravili pro camp bohatý program. V následujících dnech bude probíhat ve volnočasovém centru Krašovská a v samotném TOTEMu 20 workshopů různorodých tanečních stylů, vedených profesionálními lektory.  

Člověk by řekl, že senioři jsou o prázdninách na svých chatách a chaloupkách, kde hlídají vnoučata. Ale na Taneční camp se jich přihlásilo 80 a k nim ještě další dobrovolníci, koordinátoři, vedoucí klubů a podobně. Na 150 jich dohromady bude. Nebude se ale jen tancovat. Účastníci se seznámí s Plzní, jejími různými místopisnými, historickými zajímavostmi, i s tématy z našeho občanského života.

Budou si moci vyzkoušet také některé aktivity, které TOTEM připravuje pro plzeňské seniory. A že jich není málo: jsou to například jazykové kurzy, akademie třetího věku, jóga, kurz aktivní chůze, muzikoterapie, trénování paměti, rukodělné práce a řada dalších.

Přihlášení senioři by samozřejmě ve své většině těžko uplatili týdenní pobyt v Plzni. Takže si budou připlácet jen na jídlo. Ubytování a všechno ostatní hradí Ministerstvo práce a sociálních věcí, Plzeňský kraj, město Plzeň a první plzeňský městský obvod.

Vyvrcholením Tanečního campu budou dvě akce

Na tu první se můžete přijít podívat v pondělí 16. července od devatenácti hodin do plzeňské bolevecké Sokolovny. Společenský večer s mottem Tanec je záležitostí srdce, a ne věku, bude přehlídkou jednotlivých tanečních skupin, které se campu zúčastní. Je otevřená veřejnosti a vstup volný.

A druhý vrchol představuje netradiční mezigenerační flashmob v plzeňské Mlýnské strouze. Tam tradičně začíná festival Živá ulice blokem Za dveřmi… je divadlo. Malí i velcí diváci si od příštího pondělí do středy v Mlýnské strouze užijí pouliční divadlo, klaunérii, žonglování, novou magii a další artistické disciplíny. V úterý v 18:55 hodin mezi jednotlivá představení vtrhnou účastníci campu a roztančí se. Můžete přijít i vy a přidat se k nim. Nacvičit si to můžete na videu, které najdete na totemových stránkách.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.