Jedenáctý únor je Evropským dnem linky 112

11. únor 2017

Tísňová linka 112 má dnes svůj den. 11. únor je totiž Evropským dnem linky 112. Prostřednictvím tohoto jednotného evropského čísla tísňového volání se lidé v nouzi můžou dovolat pomoci záchranářů ve všech státech Evropské unie.

Jednotné evropské tísňové volání s číslem 112 se používá jako tísňová linka fungující ve všech státech Evropské unie a ve Švýcarsku. Důležitost myšlenky vzniku jednotného čísla tísňového volání se každým rokem jeví jako čím dál tím významnější. V České republice funguje číslo 112 společně s národními čísly tísňového volání od 23. července 2008.

V Česku přijali operátoři přes tuto linku víc než 3,3 milionu hovorů a to jen za minulý rok. To znamená, že odbavili hovor každých 9 sekund. Na operační středisko V Plzeňském kraji připadlo téměř 182 tisíc volání, z čehož oprávněných žádostí bylo jen necelých deset procent.

Rozhodnutím vlády byl k příjmu tísňového volání na lince 112 určen Hasičský záchranný sbor. Vzniklo tedy 14 telefonních center tísňového volání, které provozují hasičské záchranné sbory ve všech krajích. Tato telefonní centra jsou v rámci České republiky navzájem hlasově a datově propojena.

Lokalizace volaného usnadňuje záchranářům práci

Velkou výhodou je, že vzhledem k legislativním podmínkám EU musí být každý hovor na linku 112 lokalizován. Identifikace místa volání významně zkracuje čas potřebný pro poskytnutí účinné pomoci při mimořádné události.

Den tísňové linky se bude v Plzeňském kraji slavit tradičně v Obchodním centru Plzeň na Rokycanské třídě. A stejně jako v loňském roce společně operátor tísňové linky 112, tisková mluvčí a koordinátorka preventivně výchovné činnosti Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje budou rozdávat dárkové předměty a poskytovat zajímavé informace.

Návštěvníci se mimo jiné dozvědí, co je to tísňová linka 112 a kdy na ní volat, jak správně nahlásit mimořádnou událost, proč je zneužívání tísňové linky nebezpečné nebo jak působit na děti i seniory v oblasti preventivně výchovné činnosti.

Akce se v OC Plzeň koná od 9 do 14 hodin.

Jednotné evropské číslo tísňového volání 112
autor: jik
Spustit audio