Jindřichovu skálu si oblíbili turisté i horolezci. Krásně z ní uvidíte na hrad Valdek

3. květen 2018
Česko – země neznámá

Chráněná krajinná oblast Brdy ve Středočeském kraji vznikla v roce 2016 na území bývalého vojenského újezdu. Opět je tak možné navštěvovat některá v minulosti oblíbená turistická místa, mezi které patří Jindřichova skála. Její vrchol leží v nadmořské výšce 588 metrů, díky čemuž spadá mezi nejvyšší skalní útvary v Brdech.

Původní název skály byl Vísecká skála, podle nedaleké obce Malá víska. Počátkem 20. století byla pak pojmenována po knížeti Heinrichovi (tedy Jindřichovi) z Hanau, kterému zdejší lesy patřily.

Masiv Jindřichovy skály představuje několik set metrů dlouhý hřeben. Tento mrazový srub tvořený kambrickými slepenci patří k nejvyšším v Brdech. Jeho skalní stěna dosahuje výšky až 20 metrů. V okolí skalního hřebenu se nacházejí rozsáhlá kamenná moře vzniklá zvětráváním horniny a jejím řícením.

Jindřichova skála je oblíbená mezi horolezci

Jindřichova skála představuje nádherné vyhlídkové místo, které lákalo turisty odjakživa. Svědčí o tom i původní umělecké litinové zábradlí z konce 19. století vyrobené v nedalekých železárnách v Komárově. Pěkný výhled je severovýchodním směrem na údolí Červeného potoka, na zříceninu hradu Valdek a především na protilehlý kopec Beran i Křivoklátské vrchoviny za ním.

Už zdálky je vidět konec cesty po hřebeni skály, kde za stromy už prosvítá krásná vyhlídka

Zdejší skály ale slouží také horolezcům, pro které je tu vyznačena více než 50 cest s klasifikací obtížnosti 4 až 8+. Skoby uvidíte přímo z vyhlídkové plošiny, na kterou ostatně ústí všechny hlavní horolezecké trasy.

Jindřichova skála se nachází nedaleko obce Malá víska a asi 4,5 kilometru od Komárova u Hořovic. Přímo na Jindřichovu skálu ale nevede žádná značená turistická trasa. Nejlepší cesta vede po Lesní vísecké stezce přímo od obce Malá Víska. Z té je možné dojet až před závoru někdejšího vojenského prostoru. Pak je třeba pokračovat lesem ještě necelý kilometr. Nejdříve po cestě a pak šikmo vlevo dalších 500 metrů až nad stěnu, pod kterou je vidět suťové pole.

Spustit audio