Jindřichův Hradec hostí mistrovství Evropy v letecké akrobacii. První den zkazilo počasí

3. září 2018 15:29

Déšť a nízké mraky zkomplikovaly začátek 21. mistrovství Evropy v letecké akrobacii na letišti v Jindřichově Hradci. Organizátoři nakonec kvůli počasí zrušili první závodní den.

Návštěvníky to ale neodradilo, měli jedinečnou možnost prohlédnout si speciály, se kterými špičkoví piloti závodí.

Mohli si například všimnout, že ve stroji pilota Martina Šonky je poměrně málo přístrojů. „Je to proto, že je to speciál, opravdu závodní stroj. Aby letadlo nevozilo nic navíc a nebylo zbytečně těžké, tak má jen nutné minimum, co se týče přístrojového vybavení,“ vysvětlil.

Předletová příprava před závodem mistroství Evropy má dvě části. „Při technické části je třeba zkontrolovat letadlo a pak následuje letová příprava, kdy můžete vidět třicet bláznů, kteří tu chodí, dělají takové tanečky, představují si, že sedí v letadle, a trénují, kam se v daný okamžik koukat, co letadlo dělá, jak rotuje,“ popsal Martin Šonka.

Nad Budějovicemi burácel válečný bombardér, bude se sem vracet častěji

Bombardér B-25 Mitchell z letecké kolekce týmu Flying Bulls na letišti v Českých Budějovicích

Zrcadlově lesklý bombardér B-25 Mitchell z letecké kolekce týmu Flying Bulls zavítal na letiště v Českých Budějovicích. Stejný typ sloužil za druhé světové války například nad Pacifikem nebo v oblasti Středozemního moře.

Program prvního dne šampionátu sice museli organizátoři zrušit, ředitel závodu a prezident Aeroklubu České republiky Vladimír Machula v tom ale problém nevidí. „Pokud dny nepříznivého počasí nebudou trvat delší dobu, nic se neděje. Máme 35 závodníků, všichni mohou odlétat jeden program za jeden den. Máme osm dní, a aby mistrovství bylo platné, potřebujeme tři programy. Zatím to komplikace není,“ řekl.

Domácí reprezentanti Martin Šonka s Martinem Hykou budou mít podle Vladimíra Machuly těžkou konkurenci. „Francouzský tým je velmi silný a pak jsou tu Rusové s úřadujícím mistrem světa nebo Španěl, který tady poslední měsíc trénuje velmi intenzivně. Bude to zajímavý souboj,“ dodal.

Mistrovství Evropy v akrobatickém létání vyvrcholí v sobotu 8. září závodem v kategorii freestyle. Po něm bude následovat letecká přehlídka a slavnostní vyhlášení výsledků.

Spustit audio

Související