Jiří Korn - už dlouhá léta profesionál a šoumen

29. březen 2021

Zpěvák, baskytarista, tanečník, herec, konferenciér a skvělý šoumen se širokým hlasovým rozpětím – tím vším je Jiří Korn.

Bez jakékoli nadsázky lze tvrdit, že jen málokterý zpěvák a herec se v povědomí lidí drží dlouhá léta na tak vysoké příčce jako právě Jiří Korn. Vždy se snažil odvést stoprocentní práci a nelitoval času ani námahy.

Jiří Korn se narodil 17. května roku 1949 v Praze. Jeho hudební kariéra začala v šedesátých letech se skupinou Rebels. V roce 1967 Rebels získali Cenu novinářů na 1. beatovém festivalu v Praze, přestože skupina počátkem roku 1970 zanikla. Překvapením se po etapě se skupinou Rebels stal další angažmá Jiřího Korna, jeho domovskou scénou se totiž stalo Divadlo Semafor a doprovodným tělesem skupina Shut Up Františka Ringo Čecha. Od rocku přešel Jiří Korn na kolovrátkový pop.

Kariéra Jiřího Korna pokračovala v sedmdesátých letech krátce se skupinou Olympic. Už v roce 1971 se Jiří prosadil na 6. místo mezi zpěváky v anketě Zlatý slavík a bylo zjevné, že míří k velké sólové kariéře. Ještě než dal Olympicu k 1. 5. 1973 výpověď, stačil přispět do jeho repertoáru některými vlastními skladbami a jeho vokál vtiskl typickou nazální barvu nahrávkám písní Petra Jandy.

V devadesátých letech došlo k proměně Kornovy kariéry. Jeho profesionální vášní zůstala hudebně taneční show. Hraje kulečník a to na úrovni celostátního přeborníka, v posledních letech je členem vokálního kvarteta Čtyřtet.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.