Jiří Korn: Zpívat jako déšť

22. březen 2021

Voda, a hlavně pitná nezávadná voda, je jedním z největších bohatství, které nám naše planeta dává, a i z tohoto důvodu byl právě na 22. března vyhlášen Světový den vody. O vodě se zpívá v mnoha písních

Víte, že na světě více jak miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody? Voda sice nepatří mezi živiny, ale je pro lidský organizmus nezbytná. Tvoří prostředí pro životní děje, je rozpouštědlem většiny živin, pomáhá regulovat tělesnou teplotu a umožňuje trávicí procesy. Díky pravidelné výměně vody můžeme z těla vyplavovat škodlivé látky. Bez vody se prostě neobejdeme, nemohli bychom bez ní žít.

V kapalné podobě se voda na jiné než naší planetě ve sluneční soustavě nenachází. Necelé tři čtvrtiny povrchu planety pokrývá voda, člověk je z většiny tvořen vodou a bez vody nepřežije víc než několik dní. V přírodě mluvíme o koloběhu, během něhož dochází ke změnám skupenství vody. Z oceánů a dalších zdrojů povrchové vody a rostlin se vypařuje voda a vytváří se mraky. Kondenzací se voda mění zpátky v kapalné skupenství a deštěm a sněžením se dostává zpět na zem a částečně se vsakuje do půdy.

Voda je i v mnoha citátech a příslovích. Jedno mongolské přísloví říká, že "déšť přejde, hosté odejdou", japonské zase tvrdí, že "nejhustší déšť padá na dům s nejděravější střechou" a český básník Jiří Orten napsal, že "déšť jsou housle pro básníka". 

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio