Jitona Klatovy musela propustit stovku zaměstnanců. Novou práci našli všichni

31. říjen 2019 14:35

První nábytkové série vyrobil podnik Jitona začátkem 50. let. V poslední době dokonce spolupracoval se značkou IKEA. Jenže právě tahle spolupráce bohužel skončila a Jitona musela propouštět. Pro zhruba stovku zaměstnanců klatovského závodu je tím posledním pracovním dnem 31. říjen.

„Dělal jsem tady 15 let, je to trošku smutné. Byl jsem zvyklý na tu práci i na kolektiv,“ postesknul si Jaroslav Rašek, který už je rok v důchodu, ale doma zůstat ještě nechce. Našel si práci jako kurýr u jedné z dalších firem v Klatovech.

V Jitoně se omezuje výroba. V klatovském závodu dnes skončila zhruba stovka zaměstnanců

Mnozí z propuštěných v Jitoně pracovali dlouho, třeba i 25 let. Podnik oznámil propouštění už v červenci, takže lidé měli čas na hledání práce. Někteří nastupují do nového zaměstnání hned od 1. listopadu. Podnik Jitona sám zval větší firmy z Klatovska a okolí, také pracovní agenturu z německého Chamu, aby se lidem ve výpovědi představily a nabídly práci. „Prezentace byly úspěšné a když teď procházím výrobou a bavím se s lidmi tak mohu konstatovat, že drtivá většina našla novou práci,“ potvrdil místopředseda představenstva Jitony Martin Kovář. Někteří lidé nastupují od 1. listopadu jiní déle, třeba se rozhodli až pro 1. leden.

Na Klatovsku je aktuálně 3 tisíce volných míst

„V okrese Klatovy máme v současné době hlášeno zhruba tři tisíce volných pracovních míst, z toho polovina jsou dělnické profese, většinou pak ve zpracovatelském průmyslu,“ řekl Tomáš Moravec z krajské pobočky úřadu práce v Plzni

Jakmile firma oznámí hromadné propouštění, je s ní vždycky úřad práce v kontaktu. „Snažíme se radit, jak mají lidé postupovat, probíráme konkrétní situace, seznámíme je s nabídkou volných pracovních míst, pomůžeme i s výběrem vhodné rekvalifikace,“ popsal Moravec. Podle něj úřad práce v současné době neregistruje žádnou další firmu, která by se chystala k hromadnému propouštění zaměstnanců.

Klatovský nábytkářský podnik Jitona sice omezil výrobu, nicméně nekončí. V Jitoně zůstane asi 50 zaměstnanců a budou vyrábět především boxy na reproduktory pro německou firmu, s kterou spolupracuje už šest let. Zůstane tady i výroba nábytku, ale budou to jen malosériové zakázky.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio