Jména obětí holokaustu zazní poprvé i v Horažďovicích

6. duben 2018

Připomínková akce Jom ha-šoa, tedy Den vzpomínání na oběti holocaustu, připadá na 12. duben. Veřejné čtení jmen obětí holocaustu proběhne v 16 českých a moravských městech, v Plzeňském kraji se zapojí města Plzeň, Klatovy, Sušice a poprvé i Horažďovice.

Ve čtvrtek 12. dubna od 14 hodin budou na mnoha veřejných místech republiky znít jména obětí holocaustu. Do čtení se přitom může zapojit každý, na místě obdrží zájemci seznam jmen se stručnými osobními údaji. V Horažďovicích, ale i v dalších městech doplní čtení další doprovodné akce. „V Horažďovicích vzpomínkový akt připravilo městské muzeum a základní škola,“ uvedla vedoucí muzea Barbora Freund a dodala, že program bude probíhat po celém městě a vše bude završeno koncertem židovské hudby v podání plzeňské kapely Mi-Martef. Jména obětí se v Horažďovicích budou číst na starém židovském hřbitově, program doplní přednáška pamětnice Doris Grozdanovičové pro žáky základní školy a čistění dlažebních kostek s mosazným povrchem, které jsou vsazené do chodníku před domy obětí šoa.

Účastníci se mohou těšit na Mária Biháriho

V Plzni zazní jména obětí ve Smetanových sadech U Branky, v Klatovech u pomníku obětem holokaustu na souběhu ulic Randova a Denisova a v Sušici u bývalé židovské náboženské obce. Program v Sušici zpestří promítání filmu Poklad režisérky Silvie Gregorové a večerní koncert Mária Biháriho s kapelou Bachtale Apsa.

Zásadním motivem akce je propojovat historické vědomí se současným děním ve společnosti a upozorňovat na stav dodržování lidských práv a působit formou osvětové veřejné akce preventivně proti šíření a projevům antisemitismu a rasismu zejména mezi mladou generací. „Projekt vychází z konceptu významného dne vzpomínání na oběti holocaustu – šoa, který byl od 50. let 20. století připomínán v prostředí bývalých vězňů nacistického ghetta ve Varšavě a odkazuje na účastníky povstání, ke kterému došlo v dubnu roku 1943,“ uvádí webové stránky Terezínské inciativy, která akci od roku 2007 pořádá.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio