Josef Koenigsmark: Hrobka. Dušičkový příběh o honosné hrobce a staré věrné služce

30. říjen 2021

Povídku najdete v knížce Strašidla, kterou v roce 1992 – rok před autorovu smrtí - vydalo nakladatelství Ivo Železný. Tvoří ji devět fantastických povídek, v nichž se objevují odkazy na původní německé obyvatele českého pohraničí, kteří byli po válce násilně odsunuti.

Čte: Pavel Oubram
Napsal: Josef Koenigsmark
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v Českém rozhlase Plzeň 2021

Josef Koenigsmark se narodil v lednu 1916 v Plzni. Vystudoval tamní reálné gymnázium a poté práva v Praze. Za války byl kvůli odbojové činnosti vězněn. Po ukončení studia byl zaměstnán v Ústředním svazu československého průmyslu v Plzni nebo v Kovoslužbě Plzeň. V 50. letech se už pohyboval v uměleckém prostředí. V letech 1956–1958 byl dramaturgem Krajského domu osvěty v Plzni, v letech 1960–1963 uměleckým vedoucím plzeňského Divadla Alfa, 1963–1967 byl šéfdramaturgem a režisérem Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého v Praze a do roku 1970 šéfredaktorem Západočeského nakladatelství v Plzni. Odtud musel na počátku normalizace odejít, zůstal ve svobodném povolání a v roce 1976 odešel do důchodu. Zemřel ve svém rodišti v lednu 1993. Bylo mu 77 let.

Publikovat začal Josef Koenigsmark už v meziválečném období. Ve 30. letech vydal básnické sbírky Láska a sklo, Kainovo znamení a Písně snů. Už za války začal pod pseudonymem Josef Schovanec spolupracovat s Československým rozhlasem. Od roku 1960 psal rozhlasové skeče, hry a reportáže, v 70. a 80. letech pod jménem Jan Kříž. Své první prózy – Amerika z autobusu, Motýlí kvas nebo Nekonečné konečno - vydal v 60. letech. Je autorem řady skečů, humoresek, libret a písňových textů pro kabarety.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio