Jsem takový Ferda Mravenec, říká s úsměvem autorka výstavy zdobící naši rozhlasovou budovu

15. červenec 2023 08:40, aktualizováno

V budově Českého rozhlasu Plzeň na náměstí Míru 10 vystavuje svá díla Renáta Zítková. Maluje na plátno akrylovými barvami. Do motivů, které zachycuje, patří například příroda, lidské postavy nebo vesmír.

Autorka Renáta Zítková

„Inspirací je vlastně všechno kolem mě. Třeba vesmír mě inspiruje od malička, protože můj táta se zajímal o vesmír, hvězdy, planety, asi to vzniklo přirozeně. Potom tvořím krajinky. To zase vzešlo z toho, že jsem se přestěhovala mimo Plzeň, do krásné vesničky na Plzni – jihu a tam inspirace běží sama, protože je tam nádherná příroda. A pak portréty. Jsou to spíš obrazy s příběhem. Snažím poukázat na nějaký problém a sděluju to skrze obrazy. Jsou tam různé věci, ty sdělují lidem příběh a ten někdo načte, takový senzitivní jedinec anebo to musím převyprávět,“ uvedla autorka.

Renáta Zítková se narodila v Plzni a kreslit začala od pěti let. I přesto, že se na základní škole účastnila malířských soutěží, vystudovala jiný obor, stala se z ní kadeřnice a má své studio. K výtvarnému umění se vrátila po letech. Znovu maluje od roku 2017. Vytvořila také ilustrace ke knize Dítě štěstěny autorky Lucie Šťastné Pařilové. Věnuje se i tvorbě šperků.

Výstava mezi nebem a zemí je rozdělena do několika kolekcí: Můj domov, My ve vesmíru a vesmír v nás, Obrazy s příběhem. V aule rozhlasové budovy potrvá do 30. července.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio