Jubilující Janu Hojdovou z Klenčí pod Čerchovem láska k chodské muzice neopouští

21. prosinec 2016

Jedna z nejlepších chodských zpěvaček Jana Hojdová slaví významné životní jubileum. V plzeňském rozhlasu natočila desítky lidových písní především se svojí sestrou Marií Freiovou, ale i s Jaromírem Horákem, Albertem Švecem a Oldřichem Heindlem. Chodská muzika ji provází po celý život.

Jana Hojdová se narodila 19. prosince 1946 v Poběžovicích, kde tehdy bydlela rodina patřící k jedněm z nejvýznamnějších chodských hudebních rodů. Rod Kuželků byl skutečně vyhlášený výbornými hudebníky po celém Chodsku. Dědeček Josef Kuželka byl v Klenčí varhaníkem a hrál snad na všechny hudební nástroje. Jeho syn Jan taktéž varhaník, klarinetista a houslista. Jablko tedy nepadlo daleko od stromu, ale přímo pod něj, protože dnes můžeme v Klenčí sledovat už pátou generaci muzikantského rodu Kuželků.

Sestry Kuželkovy – Marie Freiová a Jana Hojdová

Učitelování a zpívání s láskou

Jana Hojdová vystudovala gymnázium v Domažlicích a poté plzeňskou pedagogickou fakultu. Učitelování se pak s malou výjimkou, kdy dva roky pracovala jako metodička v Okresním kulturním středisku, věnovala celý život. Nejprve učila v ZŠ Klenčí a od roku 1986 v ZŠ Poběžovice. Na obou školách pak vedla velice úspěšné dětské pěvecké sbory a vedle toho v Klenčí ještě dětský folklorní soubor Haltravánek.

K hudbě vedla Jana Hojdová i své tři děti. Nejstarší Martina se hudbou dokonce živí. Vystudovala plzeňskou konzervatoř na klavír a pražskou HAMU na cembalo. I její mladší sestry Ivana a Irena jsou báječné muzikantky a zpěvačky. Sluší se také dodat, že kromě zpěvu paní Jana Hojdová už dlouhá léta připravuje a režíruje pořady pro Chodské slavnosti v Domažlicích a několikrát i pro Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici.

autor: Josef Kuneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.