K deseti milionům dárců kostní dřeně na světě přispíváme téměř padesáti tisíci dárců

17. listopad 2005

Na deset milionů se na konci října zvýšil ve světě počet dobrovolných dárců kostní dřeně. Lidi, kteří jsou ochotni dát krvetvorné buňky pro záchranu života, eviduje 56 registrů ve 41 zemích. Lékaři mohli díky nim provést od 70. let minulého století 50.000 nepříbuzenských transplantací dřeně. V Česku jsou dva registry dárců kostní dřeně a registr pupečníkové krve. Celkem obsahují na 50.000 dárců. V Česku vznikl jako první Český národní registr dárců dřeně v roce 1992, rovněž díky iniciativě nemocných a jejich rodin. Registr financuje Nadace pro transplantaci kostní dřeně. Nyní má tento registr zapsáno 29.369 dobrovolníků.


Český národní registr dárců dřeně, který spolupracuje se světovými registry, zprostředkoval ke dnešku 331 nepříbuzenských transplantací. Dvě třetiny jsou transplantace od českého dárce, zbytek je zprostředkování transplantace od dárce ze zahraničí pro českého pacienta. Národní registr patří ke světové špičce, teprve jako čtvrtý na světě získal prestižní akreditaci Světové asociace dárců dřeně.

Lékaři provádějí odběry v narkóze z pánevních kostí nebo po stimulaci odeberou krvotvorné buňky přímo separací z krve. Transplantace dřeně je někdy jediným způsobem, jak léčit poruchy krvetvorby. Převládají nádorová onemocnění, zejména leukemie, transplantaci lékaři volí i při léčbě některých nenádorových chorob. U mladých lidí v dobré kondici, při včasném zachycení choroby a nalezení vhodného dárce dokáže včasná nepříbuzenská transplantace zachránit život 70 až 80 procentům pacientů, u malých dětí dokonce až 90 procentům.

Více informací o nadaci i registru je na internetové adrese www.kostnidren.cz.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio