K zatraktivnění Železné Rudy má přispět nový územní plán

Nový územní plán, který má více zatraktivnit největší zimní rekreační středisko západočeské části Šumavy, zejména v létě a na podzim, schválila radnice v Železné Rudě. Ve městě s dvěma tisíci obyvateli je v hotelích a penzionech asi 6500 lůžek a další v 300 rekreačních bytech. Územní plán nepočítá s dalšími ubytovacími zařízeními. Chce území zatraktivnit a přilákat turisty také v létě a udržet je v zimě, kdy podobně jako nyní chybí sníh.

Podle slov starosty Železné Rudy Michala Šnebergra, je třeba nabídnout lyžařům náhradní aktivity, které zatím chybějí. Velkým handicapem je květnové uzavření bazénu v sousední Bavorské Železné Rudě, na jehož provoz dala česká strana 1,8 milionu korun. Krytou plovárnu čeští turisté v zimě hojně využívali. Nejbližší méně atraktivní plochy jsou ve 40 kilometrů vzdálených Horažďovicích a ve 20 km dalekém Zwieselu.

lanovka

S největším územím pro sport a rekreaci počítá schválený územní plán v části Alžbětín těsně u hranice s Německem. Na svahu proti nádraží má vzniknout golfové hřiště, lyžařský park pro běžkaře, nové sjezdovky a vleky. Pro první etapu je v plánu schváleno využití volných 45 hektarů, které jsou v majetku soukromníků a města. Zájem investorů o stavby v této lokalitě je veliký. Nic konkrétního ale do schválení změn rozvojového dokumentu dohodnuto nebylo.

Radnice chce dále rozšířit své sjezdovky na vrch Pancíř, kde plánuje nové vleky a lanovky. Nový územní plán, který město připravovalo dva roky, také počítá s expanzí největšího lyžařského areálu Špičák, jehož pět velkých sjezdovek s délkou 8,4 km stojí na městských a státních pozemcích.

Lanovka na Pancíř

Provozovatelem Špičáku je 14 let místní firma Sport Service, jejíž majitelé investovali za poslední tři roky přes 100 milionů korun. Tři čtvrtiny si vyžádala čtyřsedadlová lanovka, která vyveze až 5500 lidí za hodinu a je v provozu i v létě. Díky ní a výborným sněhovým podmínkám Špičák loni navštívilo 130.000 lidí, meziročně téměř dvakrát více. Sněžná děla pokryjí až 80 procent sjezdovek. V dalších čtyřech letech chce vydat Sport Service 120 milionů Kč. V plánu má zasněžování, lanovku a přestavbu horské chaty Blaženka na tříhvězdičkový hotel. Už v létě 2007 chce otevřít sjezdovku pro horská kola za 250.000 Kč. Po roce 2010 mají na Špičáku přibýt další sjezdovka, lanovka a parkoviště zhruba za 100 milionů Kč.

Sjezdovka
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio