Kantor Dalibor Bárta z Třemošné

6. září 2019

Vyučuje hru na klarinet a dudy na Základní umělecké škole v Třemošné, kde založil a řídí vynikající orchestr Tremolo. Stál také u kolébky Lidové muziky z Třemošné  a před pár lety ve spolupráci se Zdeňkem Vejvodou z Rokycan a Josefem Kunešem z Domažlic přivedl na českou folklórní scénu i Orchestr lidových nástrojů složený z nejlepších žáků hudebních škol Plzeňského kraje. Řeč je muzikantovi a učiteli Daliboru Bártovi z Třemošné.

Dalibor Bárta se neustálým studiem a houževnatou pílí pomalu dostává na výsluní hudebního života západních Čech. Je dirigentem orchestru muzikálu Divadla J. K. Tyla v Plzni, učí hru na klarinet a dudy v Základní umělecké škole v Třemošné. Tam také založil a řídí vynikající orchestr Tremolo, který je nejen trojnásobným vítězem celostátních soutěží Ministerstva školství, ale i laureátem Národní rozhlasové soutěže Concerto Bohemia v letošním roce. Všechny programové skladby pro orchestr aranžuje a nevyhýbá se ani vlastním kompozicím.

Lidová muzika z Třemošné a Orchestr lidových nástrojů

Před několika lety ve spolupráci se Zdeňkem Vejvodou z Rokycan a Josefem Kunešem z Domažlic přivedl na českou folklórní scénu dva vynikající soubory: nejprve stál u kolébky Lidové muziky z Třemošné a posléze to byl Orchestr lidových nástrojů složený z nejlepších žáků hudebních škol Plzeňského kraje. 

Hornobřízská úsměvácká rodina

Hudební aktivity Dalibora Bárty prozrazují jeho vřelý vztah k západočeskému folkloru. Není divu – jeho otec Jiří Bárta byl výborným zpěvákem hornobřízského souboru Úsměv, maminka byla tanečnicí ve stejném souboru. Dalibor už v dětství působil v dětské kapele Úsměváček, kterou založil a vedl Miroslav Novák.

Dalibor Bárta by mohl být pyšný na všechno, co tvoří a dělá, ale zdobí ho skromnost, pracovitost a poctivost. Patří mezi oblíbené učitele, je vyhledávaným muzikantem, upravovatelem a v poslední době také hudebním režisérem při natáčení nových hudebních rozhlasových snímků.

autor: Zdeněk Bláha | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.