Kapela Horkýže Slíže pokřtila velblouda v ZOO Plzeň

4. duben 2011

V plzeňské zoologické zahradě v závěru minulého týdne bylo živo. Mohli jste tam potkat pravidelné účastníky Majálesu - slovenské rockery hudební skupiny Horkýše Slíže . Ti se společně s pořadateli open air festivalu Majáles stali patrony nejčerstvějšího přírůstku zahrady - velbloudího mláděte, kterému vymysleli i jméno Brčo Majáles a za přítomnosti novinářů ho pokřtili. Podrobnosti zjišťovala Martina Klímová u lídra kapely Horkýše Slíže - takzvaného Kuka.

Malý sameček přišel na svět letos 22. března jako osmý potomek samice Goldie, která měla 5 synů a 3 dcery, otcem je samec Mulisák. Celkově se v plzeňské zoo narodilo už 16 velblouďat, 9 po samci Haštalovi a 7 po Mulisákovi. Úplně první byla populární Josefína narozená v březnu 1977. V letech 2008-2010 byli velbloudi z důvodů výstavby nových expozic v péči chomutovského zooparku. První velbloud se v plzeňské zoo objevil již v polovině 50. let. Od 60. do 90. let zde byli i jednohrbí velbloudi.
V nové expozici dělají velbloudům společnost osli kulani a gazely perské, jejich stáj má tvar mongolské jurty.

velbloud - křtiny

Divoký velbloud dvouhrbý dnes žije pouze ve dvou malých populacích, naproti tomu ochočený velbloud je používán často, především jako dopravní prostředek. Zajímavé je, že velbloud může putovat několik dnů bez pití a ztratit až čtvrtinu tělesné hmotnosti, aniž by mu to vadilo. Když pak najde vodu, dokáže během čtvrt hodiny vypít až 130 litrů. Voda se mu rychle vrací do dehydrovaných tkání a ochablé zvíře ožívá doslova před očima. Vodu však sebou nenosí ani v hrbu ani v žaludku. Na rozdíl od ostatních savců nemá tuk pod kůží, ale nahromaděný v hrbech. Tato zásobárna energie mu slouží jako chemická laboratoř. Při odbourávání tuku se uvolňuje vodík, který pak sloučením s kyslíkem tvoří vodu do krevního oběhu. Podobně velbloud získává vodu i z jiných tkání těla.

autor: mkl
Spustit audio