„Kapr s čepicí“

podle blatenské rodiny Václava Malovického vlastivědného gastronomického etnografa, spisovatele


Suroviny:


1/2kapra
sůl
máslo
citron
pepř
dvě housky
1 cibule
nakrájené čerstvé houby (mohou být mražené nebo sušené)
1 vejce
pár snítek petrželové nati
majoránka
sardelová pasta
mléko


Příprava:

Polovinu většího kapra očistíme a zbavíme páteře. Na hřbetě kůži několikrát nařízneme, aby se kapr při pečení nekroutil. Dobře osolíme, zakapeme citronovou šťávou a opepříme.
Dáme odležet. Mezitím si připravíme nádivku. Dvě housky namočíme do mléka, vymačkáme a nakrájíme. Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme čerstvé nakrájené houby (nebo namočené sušené), podusíme. Houby musí být měkké. Odstavíme. Do směsi vmícháme 1 vejce, osolíme, opepříme, přidáme najemno nasekanou petrželovou nať a majoránku(podle chuti). Můžeme přidat i trochu sardelové pasty. Pozor! Nádivka musí být hustá, aby držela pohromadě. Necháme odpočinout. Na pekáči rozpustíme máslo a kapra na něm opečeme. Na opečenou půlku kapra navršíme nádivku, upravíme, jemně přelijeme máslem a vše necháme v horké troubě (cca 200 stupňů C) dobře upéct.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.