Kapr u vás na Štědrý den nesmí chybět? Stavte se pro něj u rybníka Košinář

19. prosinec 2023 19:25

Máte u štědrovečerní večeře na talíři raději kuřecí řízek, nebo kapra? Pokud dáváte přednost rybě, možná, že to bude ta od plzeňských rybářů. Ti v pondělí 18. prosince začali s vánočním prodejem na městských sádkách u rybníka Košinář.

Prodej ryb u Košináře

Prodeji ryb požehnal otec Šebestián. V nabídce městských sádek najdeme především kapra, ale také amura, lína, štiku a sumce. „Největší zájem je tradičně o kapra, ale lidé se v posledních letech učí jíst i amura, který je jednodušší na zpracování,“ uvedl Martin Gregar, vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně. Všechny ryby v nabídce pocházejí z Drahotínského rybníka. Ty, které se neprodají, budou umístěny do boleveckých rybníků a také zpět do Drahotína.

„Plzeň vytvořila na Bolevci rybniční soustavu už v 15. století,“ prozradila Radka Žáková, mluvčí Správy veřejného statku města Plzně. „Rybníky, které tu máme, jsou povětšinou starší než rybníky jihočeské, jež jsou dnes mnohem známější. Na Plzeňsku se ryby jí už několik staletí a mezi typické regionální úpravy patřil v minulosti kapr na okurkách. Kapří kousky se při pečení položily na nakrájenou cibulku, obložily se kyselými okurkami a zalily smetanou.“

Na plzeňských městských sádkách se ryby budou prodávat až do 23. prosince do 12 hodin.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio