Karas obecný je silně ohrožený. Nebezpečný je pro něj konkurenční nepůvodní druh karas stříbřitý

5. září 2023

Člověk využívá toho, co vytvořily předchozí generace a někdy se snaží napravit, co pokazily. Například nechtěné rozmnožení živočišných druhů, které nejsou původní. Příkladem může být zavlečený karas stříbřitý, který už víceméně vytlačil domácího karase obecného.

Na začátek něco pro „nerybáře“. Karas vypadá jako malý kapr, ale nemá vousky. A podle ploutve se pozná, zda jde o karase obecného – ten má hřbetní ploutev vypouklou od těla, nebo o karase stříbřitého – ten má ploutev prohnutou k tělu.

Karas obecný je silně ohrožený tím, že zmizel a mizí jeho biotop – přirozené životní prostředí, například tůně v blízkosti toku Labe. Druhým nebezpečím je konkurenční nepůvodní druh – karas stříbřitý. Byl sem zavlečen nejspíš s plůdkem legálně dovážených ryb a začal se čile šířit a vytlačovat karase obecného.

Karas stříbřitý

Ichtyolog Českého rybářského svazu Pavel Vrána říká, že bychom měli chránit původní druhy a tedy i karase obecného. Rybáři se snaží oživit jeho populaci, odchované ryby vysazují ve vhodných lokalitách. I když je to běh na dlouhou trať, mělo by se to zkusit.

Karas obecný je už natolik vzácný, že dokonce vznikl web s názvem Zachraň karase, kde se dozvíte víc. Můžete se přihlásit, pokud karase obecného objevíte. Může to být lokalita i mimo rybářských revírů. Vědci už si to prozkoumají a třeba i vy budete mít podíl na zachování jednoho z původních rybích druhů na našem území.

Spustit audio