Karel May má pamětní desku v Sokolově, ale není jisté zda tu byl

25. září 2006

Dům na Starém náměstí v Sokolově zdobí nová pamětní deska věnovaná německému spisovateli Karlu Mayovi (1842 až 1912), autorovi řady dobrodružných románů. Město mu ji věnovalo, přestože není zcela jisté, že ve městě skutečně byl. Podle slov vedoucího odboru kultury sokolovské radnice Jiřího Holmana, Mayův pobyt v Sokolově ale naznačuje povídka Vánoce.

Na pamětní desce jsou letopočty 1869 a 1897. Jiří Holman uvedl, že by May mohl být ve městě v těchto letech. Je prý pravděpodobné, že tu byl i víckrát, ale stoprocentně doložit například zápisem v hotelové knize hostů se zatím nepodařilo. A zřejmě už se asi neprokáže.

Někteří badatelé ale mají výhrady proti tomu, že na pamětní desce jsou dva konkrétní letopočty. Historik Josef Brtek v obsáhlém článku v Denících Bohemia uvádí údaje, podle nichž je velmi nepravděpodobné, že May v uvedených letech Sokolov navštívil. "Stačilo upravit text desky v tom smyslu, že o městě psal v povídce Vánoce a že ho navštívil. Nevíme-li kdy, dalo se letopočtům vyhnout," míní Brtek.

Logo

Karel May v povídce Vánoce popisuje svůj pobyt coby studenta v Sokolově a okolí. Podle historiků jde ale zřejmě o fikci, nikoliv o popis skutečné návštěvy města.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio