Karlovarské gymnázium projde rozsáhlou rekonstrukcí

16. leden 2006

První české gymnázium v Karlových Varech čeká v následujících letech rekonstrukce, během které by se měla výrazně změnit tvář této prestižní školy. Karlovarský kraj, který je zřizovatelem gymnázia, počítá, že akce by měla stát zhruba 62 miliony korun. Začne příští rok a kvůli náročnosti prací bude rozdělena do tří etap v letech 2007 až 2009. První etapu bude kraj hradit ze svého rozpočtu, na další chce získat peníze z fondů Evropské unie.

Během letošního roku připraví kraj veškerou projektovou dokumentaci přibližně za 1,5 milionu korun. Stavební práce začnou příští rok. První etapa s náklady přibližně 20 milionů korun počítá s výměnou všech oken, celkovou opravou fasády a zateplením. Provoz gymnázia nebude přerušen. Pouze některé práce, například výměny oken, budou směřovat hlavně do prázdninových měsíců.

Druhá, nejnákladnější etapa, se odehraje v roce 2008. Bude stát kolem 36 milionů korun a její součástí budou i rozsáhlejší stavební práce. Zbořen bude například objekt takzvané školičky, který je ve špatném statickém stavu. Místo něj vyroste přístavba s moderní aulou, která gymnáziu chybí. Modernizací projdou také odborné učebny. Například nově vzniknou prostory pro výuky výtvarných předmětů.

Logo

Rekonstrukci gymnázia v karlovarské čtvrti Drahovice završí poslední etapa v roce 2009. Přijde na pět milionů korun a zcela se při ní změní zastaralá školní kuchyně i jídelna. V gymnáziu se přestane vařit, kuchyni tam nahradí moderní výdejna a školní restaurace. Pokud bude mít kraj s financováním rekonstrukce z evropských dotací problémy, zaplatí ji celou ze svých peněz.

Na gymnáziu v Karlových Varech získali zkoušku z dospělosti například herečka Daniela Kolářová, fejetonista Rudolf Křesťan, nebo výtvarnice Varvara Divišová.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio