Karlovarské kino Drahomíra by mohlo hostit část filmového festivalu

14. březen 2005

Zastaralé karlovarské kino Drahomíra má ještě letos projít rozsáhlou rekonstrukcí. Poté by se mohlo stát jedním z center evropského filmového vzdělávání. O realizaci projektu usiluje provozovatel kina Pavel Škapík, který má sál pronajatý od města. Náklady na modernizaci jsou odhadovány minimálně na dva miliony korun a nájemce ji chce hradit z vlastních prostředků. Pokud radnice projekt schválí, mohla by se v nových interiérech kina konat část letošního Mezinárodního filmového festivalu.

Projekt rekonstrukce Drahomíry počítá s přestavbou sálu na polyfunkční prostor s možností projekce všech formátů filmů, od osmimilimetrových přes filmy o formátech 16 milimetrů až po 35 milimetrů dolby stereo. Sál by měl sloužit nejen pro filmová představení, ale i k pořádání přednášek doplněných audiovizuální technikou, hudebních nebo divadelních představení. Připravuje se i titulkovací zařízení a překladatelské kabiny. Provozovatel usiluje o zařazení kina do sítě Europa Cinemas, která zatím eviduje sedm českých biografů. Přihlášku Drahomíry do této instituce posuzují experti Europa Cinemas. V kině by pak mohlo vzniknout Informační centrum Evropského filmu. Podle Pavla Škapíka, mají Členové klubu Europa Cinemas možnost přístupu do archivu evropské klasiky. Obsahuje snímky, které nejsou v distribuci a bylo by tak možné využívat minimálně 300 titulů. Připravovaná videotéka počítá s 12.000 snímky.

Kino

Rekonstrukce sálu kina Drahomíra je s předstihem projekčně i dodavatelsky zajištěna Studii a projekt modernizace karlovarského kina Drahomíra zpracoval architekt David Vávra. Stavební úpravy ale musí povolit radnice, protože jde o majetek města. Současný nájemce a zároveň zastupitel Pavel Škapík v budoucnu ale počítá s tím, že objekt od města zřejmě koupí a zajistí další investice. Chce dodržet závazek provozovat v daném objektu biograf dalších deset let od podpisu Pokud Škapíkův záměr schválí i karlovarští radní, mohla by úprava sálu skončit už do července. Sloužil by tedy pro projekce v rámci letošního jubilejního 40. ročníku Mezinárodního filmového festivalu.

autor: zdt
Spustit audio