Karlovarské krajské knihovně přibývá až pět tisíc výpůjček měsíčně

18. duben 2006

Kolem 5000 výpůjček měsíčně přibývá po otevření nové budovy v prosinci loňského roku karlovarské krajské knihovně. Nenaplnily se tak obavy, že knihovna postavená asi za 85,6 milionu korun v areálu krajského úřadu na periferii města bude muset složitě bojovat o každého nového čtenáře. Zdánlivě nevýhodná poloha se nakonec ukázala jako velké plus především díky snadnější dopravní dostupnosti knihovny.

Během prvního měsíce po otevření nového objektu si čtenáři půjčili téměř 16.000 knih. V lednu to už bylo skoro 22.000 výpůjček, v únoru přes 25.000 výpůjček a v březnu jejich počet vzrostl ke 31.000 měsíčně. Stejně roste i počet čtenářů, kteří do Dvorů zamířili. V prosince bylo zaevidováno zhruba 3000 čtenářů. Koncem března jich už bylo přes 5000 a hlásí se stále další. Na pobočkách ve městě přitom návštěvníků neubývá. Zdá se, že letos by se počet výpůjček mohl dostat až k číslu 200 000 v rámci celé krajské knihovny. Loni to bylo kolem 170.000 výpůjček.

Logo

Velkou výhodou je dostatek parkovacích ploch v areálu hejtmanství a kolem knihovny. Návštěvy knihovny se mnohdy stávají rodinnou událostí. Osvědčilo se i prodloužení otevírací doby v sobotu. Lidi do nové krajské knihovny láká také množství volně přístupných počítačů a doprovodný program. K tomu využívá knihovna velký konferenční sál. Stará budova v centru lázní byla vozem nedostupná. Až teď se ukazuje, jak moc důležitá je dopravní dostupnost.

Krajská knihovna v Karlových Varech se letos stane i informačním centrem pro ochranu zvířat v regionu. Cílem tohoto projektu je navázání aktivní a hlavně dlouhodobé spolupráce s ochránci přírody nebo odborníky, kteří se specializují na ekologii, a různými institucemi zabývajícími se ochranou přírody. Knihovní fond doplní i publikace na téma ochrana zvířat. Krajská knihovna už spolupracuje třeba se Zoologickou zahradou Plzeň. Ta podporuje školní čtenářskou soutěž Kamarádi moudrosti.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio