Karlovarský kraj bude ručit za úvěr na modernizaci letiště

Karlovarský kraj převezme ručení za úvěr, který poskytne Komerční banka společnosti Letiště Karlovy Vary. Letiště finance využije na druhou etapu modernizace vzletové a přistávací dráhy. Pokud by krajští zastupitelé ručení za úvěr neschválili, byla by investice asi za 38,5 milionu korun ohrožena. Společnost s ručením omezeným Letiště Karlovy Vary vytvořil kraj v loňském roce, aby provozovala mezinárodní letiště, jež převzal od státu.

Podstatná část prostředků na druhou etapu obnovy dráhy je určena na zabezpečovací světelné vybavení. Letiště požádalo o prostředky z programu Evropské unie Interreg IIIA (ČR-Spolkový stát Bavorsko), získat chce asi 24,3 milionu korun. Pokud dotaci dostane, bude zbývající peníze čerpat právě prostřednictvím bankovního úvěru. Náměstek hejtmana Jan Zborník potvrdil, že současné době se čeká, jak žádost o evropskou dotaci dopadne. V případě neúspěchu je ohrožena i první etapa obnovy letiště. Obě etapy jsou spolu velmi úzce provázané.

V první etapě s předpokládanými náklady kolem 110 milionů korun počítá kraj s prodloužením a zpevněním dráhy. Měla by získat parametry, které na ní umožní přistávat i velkým letadlům. Na tuto etapu už kraj peníze má. Z vlastních prostředků uvolní asi 70 milionů korun, zbytek je zajištěn z dotací operačního programu Infrastruktura.

Letiště Karlovy Vary

Pokud Karlovarský kraj se žádostí o peníze na druhou etapu rekonstrukce dráhy uspěje, mohla by její modernizace začít v únoru příštího roku. Když ale potřebných 24,3 milionu korun nezíská, nastanou komplikace. Pak by se musela hledat jiná řešení, jak výpadek nahradit.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio