Karlovarský kraj má devět kandidátů pro anketu Strom roku

28. únor 2005

Celostátní anketa Strom roku, kterou pořádá v programu Strom života Nadace Partnerství z Brna a ve které v minulosti uspěl i Karlovarský kraj, vstoupila letos do třetího ročníku s novými pravidly. Novinkou je, že od tohoto ročníku je anketa Strom roku dvoukolová. V prvním, krajském kole bude vybrán kandidát, který bude region reprezentovat v celostátní finále. V případě, že neproběhne krajské kolo, vybere odborná komise z jednotlivých návrhů vždy po jednom zástupci za kraj. To se však netýká Karlovarského kraje, kde Krajské muzeum v Sokolově vybralo kandidátů devět.

Podle obvodu kmene by mohla usilovat o postup do celostátního kola lípa u hrázděné kapličky v Salajně na Chebsku nedaleko nádrže Jesenice s - bez jednoho centimetru - pěti sty sedmdesáti centimetry. Nejvyšší je pak suverénně borovice lesní u zámku Hartenberk v Hřebenech na Sokolovsku se svými 30 a půl metry. Přitom její zvláštností je, že má dva vrcholy. Největší počet kmenů, což není u starých stromů vzácností, pak má šestikmenný buk ve Vítězné ulici v Nejdku na Karlovarsku. Jenomže o kráse stromů podobně jako v soutěžích miss nerozhodují jen míry a váhy, ale také celkový dojem a ten je do značné míry subjektivní.

Logo

Obyvatelé Karlovarského kraje, kteří chtějí volit zástupce v soutěž Strom roku , najdou všechny potřebné informace na stránkách Krajského muzea v Sokolově. Je tam připraven především formulář pro hromadný hlasovací list, který mohou využít například rodiny nebo skupinky lidí, kteří se zajímají o přírodu. Jednotlivci pak mohou svůj hlas odeslat poštou přímo na adresu muzea a obálku označit názvem ankety Strom roku.

Stromům z Karlovarského kraje se zatím v soutěži dařilo. Hned v první ročníku uspěl Popovský jasan, mohutný strom u zaniklé vesnice Popov nedaleko Jáchymova. Prosadil se tehdy v konkurenci 135 kandidátů. O rok později se pak na druhém místě skončil Pastýřský buk v obci Lazy nad Lázněmi Kynžvart.

Logo
autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio