Karlovy Vary se budou starat o pobočky krajské knihovny ve městě

Karlovy Vary se rozhodly - po otevření nového sídla krajské knihovny v areálu hejtmanství - převzít síť 13 poboček na území města. Společný knihovnický automatizovaný systém Aleph, o který měly pobočky původně po přechodu pod město přijít, zůstane zachován. Čtenářům tak zůstane například výhoda jednotné legitimace pro krajskou a městskou knihovnu i jediného ročního poplatku za registraci. Dohoda mezi krajskou a městskou knihovnou, která vznikne jako samostatná příspěvková organizace od poloviny roku, zajistí i další výhody pro čtenáře na pobočkách.

Zůstanou pro ně zachovány služby elektronického katalogu a možnost online rezervace knih s prodlužováním výpůjček i náhledu na vlastní uživatelské konto prostřednictvím internetu.

Jak informovala mluvčí knihovny Jana Dusilová, bude nutné podepsat smlouvu s dodavatelem knihovnického systému a rovněž servisní smlouvu s krajskou knihovnou. Ta bude veškerá shromážděná data zpracovávat a zajišťovat pro novou městskou knihovnu výstupy. Bude to třeba evidence čtenářských průkazů či tisk upomínek. Předtím je nutné nastavit systém tak, aby odpovídal novým podmínkám a byla chráněna data. Město se postará o vysokorychlostní připojení jednotlivých pracovišť k internetu. U většiny poboček již funguje v rámci projektu s ministerstvem informatiky.

knihovna

V bývalých pobočkách krajské knihovny zůstane i většina knižního fondu. Představuje to přibližně 120.000 svazků. Krajská knihovna připravila návrh smlouvy o dlouhodobé výpůjčce fondu pro městskou knihovnu. Během pololetí proběhnou podrobné inventury knih na všech pobočkách. Hotová už je také inventura veškerého zařízení. Bude pak nabídnuto magistrátu k odkoupení. Konečný termín převodu poboček pod město je 30. červen.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio