Karlovy Vary se chystají na jarní úklid

Boj špinavým ulicím a nový režim úklidu veřejných komunikací chystá radnice v Karlových Varech. Z městských ulic by měly postupně zmizet popelnice, v centru by se mělo objevit více metařů. Na jarní úklid města po zimě chce magistrát vyčlenit přes 18 milionů korun. Velké blokové čištění jednotlivých městských částí začne 4. dubna a potrvá až do konce května.

Do úklidového plánu bylo nově zařazeno několik ulic, které vznikly při výstavbě rodinných domů. Některé lokality, hlavně pěší zóny, pak budou čištěny mnohem častěji. Do ulic, kde nebylo strojové čištění příliš účinné vzhledem k povrchu nebo sklonu, letos vyšle radnice metaře s košťaty. Využiti k tomu budou lidé v rámci veřejně prospěšných prací.

úklid ulic

Aby byla práce metařů pod veřejnou kontrolou, musejí nosit jasně viditelné vesty, což by mělo zabránit tomu, aby metaři svěřenou ulici opustili, aniž svou práci řádně dokončí. Pozornost se také mnohem více soustředí na nepořádek u popelnic. V některých vybraných ulicích pak popelnice musí zmizet z veřejného prostranství úplně. Obyvatelé je musí uklidit do domů a ven je postaví jenom v den odvozu. Toto opatření už platí v lázeňské zóně a postupně se rozšíří do celého města.

Magistrát vyšel obyvatelům vstříc s ranním začátkem blokového čištění, které posunul až na osmou hodinu. Lidé tak budou mít dost času, aby odjeli s autem do práce, nebo ho přeparkovali. O mimořádných úklidových akcích bude radnice informovat občany na svých webových stránkách.

Úklid města
autor: zdt
Spustit audio