Karlovy Vary seznámí s nabídkou lázeňství švédské město Katrineholm

30. březen 2005

Karlovy Vary seznámí se svou nabídkou lázeňství, cestovního ruchu a kultury švédské město Katrineholm. Od 8. dubna do 6. května bude v knihovně Ängeln otevřena výstava Karlovy Vary, město zdraví. Expozice vznikla v rámci spolupráce Klubů přátel Karlových Varů a Katrineholmu. Výstavu finančně podporují magistráty obou měst, poskytnou na ni celkem zhruba 200.000 korun.

O výstavu je značný zájem, protože lázeňství je v poslední době ve Švédsku velmi populární. Dva roky tam platí například nařízení, že zaměstnavatelé musejí přispívat svým pracovníkům na léčebné pobyty. Švédové mohou těchto dotací využívat i na pobyty v zahraničí. Jenomže o lázeňství a místech, kam by mohli cestovat, toho ví jenom málo. Součástí výstavy a souvisejícího programu proto budou i přednášky o balneologii.

Logo

Pokud bude v Katrineholmu o výstavu zájem, může se změnit v putovní. Pak by ji lidé viděli i v dalších švédských knihovnách a patrně i v Českém centru ve Stockholmu. Na přípravě expozice se podílela řada odborníků. Například materiály o zřídelním fenoménu připravili odborníci ze Správy přírodních zdrojů a kolonád Karlovy Vary, další zpracovalo Karlovarské muzeum a okresní archiv. Součástí výstavy je i Týden karlovarské kultury.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio