Kasejovice jsou vesnicí roku v Plzeňském kraji

21. srpen 2006

Kasejovice, obec s více než 900 obyvateli asi 40 kilometrů na jihovýchod od Plzně, se letos staly Vesnicí roku v Plzeňském kraji. Obec, ležící na hranici s Jihočeským krajem ve výrazně zemědělské krajině se pyšní několika památkami - například židovskou synagogou a hřbitovem nebo renesanční radnicí. Velké investice do infrastruktury v nedávné minulosti výrazně zlepšily kvalitu života v obci. Kasejovice jsou také centrem kulturně-společenského života. Je zde muzeum, kino, fungují různé spolky, pořádají kulturní akce. Porota, přihlížela nejen ke vzhledu obce, ale hlavně ke snaze radnice i občanů o další zlepšení života.

Podle Aleny Šatrové z krajského úřadu porota ocenila ještě další vesnice - cenu hejtmana získal Černíkov na Klatovsku a cenu rady kraje Rozvadov na Tachovsku. Za péči o spolkový život získaly modrou stuhu Kozojedy na severu Plzeňska, zelená stuha za péči o životní prostředí náleží Němčovicícm na Rokycansku a bílou stuhu za péči o mládež udělila porota Kostelci na Tachovsku.

Logo

Jak uvedl předseda poroty Miroslav Plincelner, obce byly hodnoceny z mnoha kritérií. Jejich vnější kabát rozhodně nebyl rozhodující. Hlavní zájem byl soustředěn na to, jak v obci žijí lidé, zda jsou pospolití, jak se zapojují do veřejného života, jaké obec nabízí kulturní možnosti.

Kasejovice přesvědčily nejvíce. Porotce například zaujal projekt obce - Klub otevřených dveří pro neorganizované děti a mládež. Je to místnost na návsi, kde se děti místo pobíhání po silnici baví. Při čekání na autobus si mohou například zahrát ping pong. Podle Plincelnera by se tímto nápadem mohly nechat inspirovat i jiné obce.

Logo

Do soutěže se letos přihlásilo 19 z 500 měst a obcí kraje. Podobná účast byla i v minulých letech. Loni mezi 23 přihlášenými obci získaly titul Vesnice roku Plzeňského kraje Kladruby na Tachovsku.

Spustit audio