Kašperské Hory se pyšní novou městskou vlajkou

17. srpen 2021 11:35

Při oficiálních a slavnostních příležitostech budou město s hornickou a královskou minulostí, Kašperské Hory, reprezentovat nové symboly. Radnice s pomocí odborníků pořídila nový prapor a vlajku. Vlajka bude představena světu 11. září na městských slavnostech.

Poté, co díky iniciativě místního Šumavského kulturního spolku, dostal kostel na náměstí nové zvony, přichází tentokrát s dalším vylepšením přímo kašperskohorská radnice. „Když jsem byla pozvána na návštěvu do Sušice, kde byl prezident republiky, tak Sušice přišla s vlastní vlajkou. A já jsem si říkala, jak vlastně vypadá naše městská vlajka?“ připomněla si starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová zvolená za nezávislé.

Podle pramenů vlajka kdysi existovala, historicky doložena ale nebyla

Vedení města tak začalo o nové symboly usilovat. V roce 2017 se město žádných oficiálních symbolů kromě znaku a erbu nedopátralo. „Hledali jsme právě vlajku nebo prapor, kde by bylo ztvárnění toho, co město obnáší, že to je hornické město stráženo hradem Kašperk. To jsme však nenašli,“ uvedla tajemnice městského úřadu Andrea Staňková.

Město se obrátilo na odborníky, kteří by vlajku mohli navrhnout a provést celým schvalovacím procesem. Na podzim loňského roku obdrželo město pět návrhů na novou vlajku. Zastupitelé města Kašperské Hory si z návrhů vybrali jeden, který byl nakonec ztvárněn.

Jak nové symboly vypadají?

Prapor města bude viset v kanceláři starostky obce. Ve spodní části praporu se nachází červené pole, v němž jsou zlaté žíly, zde je modrý podklad s nápisem Kašperské Hory. V horní části s bílým podkladem se nachází modrý znak s věžemi, hradbami a hornickou rukou s třemi kladívky. Na vlajce ve spodní části, kde je červený pruh, jsou opět symboly zlatých žil, kvádrovaná bílá hradba a v horní modré části je opět tradiční ruka s kladívky. Vlajka bude představena světu 11. září na městských slavnostech.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio