Kašperskohorský městský skříňový betlém se rozrostl o nové postavy

14. prosinec 2021 10:56, aktualizováno

Nejen řezbářským dílem a místní atrakcí, ale tak trochu i městskou kronikou je skříňový betlém v Kašperských Horách na Šumavě. Několikametrové jesličky v budově radnice už několik let tvoří tamní truhlář s řezbářem. V částečně pohyblivém, osvětleném a ozvučeném betlému najdeme zmenšeniny městských budov, necelé tři stovky bývalých a současných obyvatel, ale také scény, které připomínají události z novodobé historie města.

Jiří Brož s Vladivojem Hrachem každý rok do betléma vytvoří několik nových postav. Letos přibylo 15 figur, mimo jiné i soumarská karavana na Zlaté stezce. „Je tam karavana přicházející jakoby z Německa a čeští rytíři, kteří jim jdou naproti a brání české území,“ popsal nové postavy truhlář a řezbář Jiří Brož. Kromě karavany a rytířů najdou v betlémě návštěvníci i novou městskou vlajku nebo nové zvony pro kostel na náměstí, kterým v létě požehnal papežský nuncius.

„Lidé v něm uvidí hlavně tradice, které jsou spojené s tímto městem a jeho historií. Výhodou tohoto betlému je, že jsou tam figurky obyvatel, kteří zde žili nebo stále ještě žijí a zároveň betlém připomíná významné události, které se ve městě staly,“ popsal podstatu betlému kašperskohorský kulturní referent Radek Nakládal.

Betlém v Kašperských Horách stojí v budově radnice a přístupný je celoročně během otevírací doby infocentra. Zájemci si ho můžou prohlédnout i o vánočním víkendu a v rámci chystaných vánočních prohlídek města.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio