Katedrála sv. Bartoloměje hostí slavnostní koncert k výročí 17. listopadu

17. listopad 2021 10:18, aktualizováno

Ve čtvrtek 18. listopadu se od 18 hodin uskuteční v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni koncert ke Dni boje za svobodu a demokracii a k Mezinárodnímu dni studentstva. Účinkovat bude Rychnovský chrámový sbor a Plzeňský dětský sbor. 

Během koncertu zazní duchovní hudba z doby baroka, ale i hudba od novodobých autorů. Budou provedena nově objevená díla méně známých mistrů jako byli Johann Tobiáš Becker nebo Filip Kolowrat-Krakowský.

Koncert, kterému udělil záštitu primátor města Plzně Martin Baxa a biskup plzeňský Tomáš Holub, pořádá Slovensko-český klub Plzeň společně s oběma účinkujícími sbory. Koncert bude zcela otevřen veřejnosti a vstupné je dobrovolné.

Rychnovský chrámový sbor

Rychnovský chrámový sbor byl založen v roce 1902. Bohatý repertoár je výrazně orientován především na české autory. Zahrnuje skladby nejrůznějších slohových období, od gregoriánského chorálu přes renesanční vokální polyfonii, figurální hudbu baroka a klasicismu, až po tvorbu současnou. Sbor zpívá při liturgii význačných svátků církevního roku, vystupuje koncertně a účastní se hudebních festivalů doma i v zahraničí. Pozoruhodná je též jeho činnost na poli badatelském. V minulých letech provedl dvě pozapomenuté mše – Missu solemnis Heinricha Procha a Missu pastoralis  J. Kř. Vaňhala.

Plzeňský dětský sbor byl založen v roce 1980. Od roku 2005 je jeho sbormistryní Bedřiška Koželuhová. V hlavním sboru zpívá asi 60 dětí ve věku cca 12–20 let. Repertoár sboru tvoří hudba všech stylových období, slavné muzikálové melodie, lidové písně různých zemí i skladby současných autorů. Plzeňský dětský sbor, před vznikem vlastního dětského sboru DJKT, spolupracoval bezmála třicet let s Divadlem Josefa Kajetána Tyla v Plzni a  řadu let již trvá spolupráce s Plzeňskou filharmonií, s níž se sbor podílel například na realizaci Carminy Burany C. Orffa, účinkoval na řadě koncertů pro mládež a nastudoval společně s Plzeňskou filharmonií Českou mši vánoční J. J. Ryby.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio