Katedrálu sv. Bartoloměje rozezní o adventu varhany

Už tradiční půlhodinky s varhanní hudbou připravilo na tři prosincové adventní neděle plzeňské biskupství. V katedrále svatého Bartoloměje se letos uskuteční popáté. V předvánočním čase nabízejí lidem zastavení s varhanní improvizací v podání hudebníků zvučných jmen a čtení z bible První adventní půlhodinka se koná v neděli 3. prosince v 15:00. Kromě toho se v katedrále uskuteční 12. prosince koncert nazvaný Roráty - radostné zpěvy vánoční

O tradiční předvánoční akci je v Plzni velký zájem a půlhodinky si našly své posluchače. Varhaník a regenschori katedrály Miroslav Pšenička má radost, že v posledních letech byla pokaždé plná katedrála, bylo tam odhadem víc než 200 lidí. Akce by měla návštěvníkům poskytnout hudební obohacení, duchovní zážitek a přiblížit pravou atmosféru adventu plného očekávání a radostné pokory. Měla by dát také příležitost k zastavení a zamyšlení uprostřed hektických předvánočních příprav a shonu.

Plzeň - katedrála sv.  Bartoloměje

Posluchači svou přítomností vytvářejí atmosféru, která inspiruje varhaníka. Skladby jsou tak pokaždé nové a nikdy nezazní dvakrát ve stejné podobě, říká Pšenička. Cyklus půlhodinek zahájí 3. prosince světoznámý varhaník a improvizátor Jaroslav Vodrážka, o týden později zahraje Robert Hugo a sérii zakončí 17. prosince uznávaný varhaník Jaroslav Tůma.

Kromě adventních půlhodinek připravilo biskupství v katedrále na 12. prosince koncert souboru Ritornello nazvaný Roráty - radostné zpěvy vánoční. Duchovní slovo o adventu a rorátech přednese biskup František Radkovský. Roráty jsou barokní zpěvy adventní ranní pobožnosti. Podle Pšeničky nemají nikde ve světě obdoby. Považuje je za hudební poklad národa, bohužel jsou téměř zapomenuté. A to co zbylo z těchto unikátních a nádherných zpívaných modliteb v našich dnešních kancionálech, je pouze odvar, oslabený několikerým předěláváním textu i melodií.

Adventní věnec
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio