Kateřina Žbirková: Mekyho bych nikdy nezradila a nedala do knihy věci, které by prozradit nechtěl

8. únor 2024

Catherine, ja ťa veľmi ľúbim – tak začíná píseň, kterou Miroslav Žbirka složil pro svoji velkou lásku, manželku Kateřinu Žbirkovou. Ta mu neřekla jinak než Meky.

Hit Catherine a mnoho dalších se hraje v rádiích dodnes. „Mně to strašně těší, že ji pořád hrajou. Když mi jí napsal, bylo mi asi osmnáct. Tenkrát jsem to nedocenila, ale po těch letech, když vidím, jak to pořád funguje, si toho moc vážím. Meky říkal, že až tady nebude, tak tu aspoň budou jeho písničky. O to vždycky usiloval, a to se mu splnilo.“

Kateřina Žbirková stála po jeho boku přes 30 let a mnoho let mu produkčně a organizačně pomáhala. V jeho stínu se ale nikdy necítila. „Vyhovovala mi ta práce vzadu, nepotřebovala jsem chodit na veřejnost. Po jeho odchodu jsem ale musela, protože jsem chtěla prezentovat jeho věci. Takže dnes už jsem se vycvičila. I když focení pořád nemám ráda.“

Producentka koncertů

Na počest Mekyho pořádá vzpomínkové koncerty, zorganizovala také výstavu, která proběhla v Národním muzeu v Praze. „Ta výstava se nakonec stala tak trochu putovní, což jsem vůbec nečekala. Jela potom na Bratislavský hrad a teď do muzea do Košic. Pak máme nabídku převézt ji na slovenskou ambasádu v Londýně. To by se Mekymu líbilo,“ naráží na zpěvákovo zalíbení v Londýně a zejména v londýnském studiu Abbey Road.

U produkce nakonec zůstala, i když si dala chvíli odstup. „Přemýšlela jsem, jestli se tomu dál věnovat, když to nebude pro Mekyho. Říkala jsem si, že je škoda zahodit ty zkušenosti a kontakty, tak jsem si dala podmínku, že to musí být srdcovka. Takže teď produkuju koncert Petera Nagye, který oslaví 40 let na scéně a zároveň má narozeniny. Bude to 18. dubna v Lucerně. Spolupracuju i se zpěvačkou Lenny, která mě oslovila a která se líbila i Mekymu. Nakonec s její maminkou Lenkou Filipovou taky mockrát vystupoval,“ usmívá se při vzpomínce.

Můj život s Mekym

Po smrti Mekyho Žbirky dostala několik nabídek napsat knihu. „My jsme na veřejnost svoje soukromí netahali a lidi to zajímalo. Chtěla jsem, aby to se mnou napsal Honza Vedral, protože s Mekym na jeho knize taky spolupracoval. A jeho napadl koncept, že náš vztah popisuju ze svého pohledu, jaký byl otec nebo manžel.“

A tak vznikla kniha Katherine s podtitulem Můj život s Mekym. Vdova zároveň dodává, že by Mekyho nikdy nezradila a nedala by do knihy věci, které on by prozradit nechtěl. „Myslím, že moje autocenzura fungovala. Něco mi cenzuroval i Honza Vedral, protože jako novinář ví, že některé věci se dají různými způsoby modifikovat. Tak jsme to společnými silami udělali tak, aby tam byly věci, které lidi neznají a zároveň nic, co by Meky nechtěl,“ je s výsledkem spokojená Kateřina Žbirková.

Alex Mynářová a Kateřina Žbirková

Fanoušci ho rádi titulovali Miro Žbiro, později mu i oni říkali Meky. Víte, kde se vlastně ta přezdívka vzala? Jak Meky oslovoval svou ženu a proč k nim ze začátku jejich vztahu volal pod anonymním jménem? Za co může Dagmar Havlová? To prozradila Kateřina Žbirková v pořadu Alex a host.