Kavárna v Besedě je po rekonstrukci. Stála skoro 6 milionů

30. říjen 2019 10:35

Až půjdete v Plzni přes Smetanovy sady, můžete se už zase zastavit v kavárně Měšťanské besedy. Dělníci v prostoru pracovali čtyři měsíce a měli za úkol vrátit kavárně její secesní podobu ze začátku 20. století. Stavební úpravy a nové vnitřní vybavení v celkové hodnotě 5,86 milionu byly hrazeny provozovatelem budovy Měšťanská beseda Plzeň s.r.o. a městem Plzeň.

„Prostor tady byl hotový, daný, je tady více než sto let. Výzdoba na stropě, dveře, obklady, portály. To všechno muselo zůstat zachováno. Všechny zásahy jsme museli udělat tak, aby se nijak nenarušila podstata staré výzdoby,“ vysvětlil autor návrhu architekt Tomáš Hrubý.

Měšťanská beseda v Plzni je od roku 1994 kulturní památkou, a tak na úpravy kavárny dohlížel Odbor památkové péče Magistrátu města Plzně. „Jsem velmi rád, že si kavárna v Měšťanské besedě, která bezpochyby patří k nejhezčím objektům v centru města, zachovala i po poměrně rozsáhlé rekonstrukci svůj dobový styl. Příjemné prostředí s krásným výhledem do sadového okruhu se jistě stane vyhledávaným místem pro setkávání, odpočinek i inspiraci,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Zmizely příčky a kulečníkové stoly

V prostorách Café Beseda byla vyměněna podlahová krytina za velkoformátovou terasovou dlažbu, zrestaurována byla výmalba a zdobné prvky na stropě kavárny, vznikla nová toaleta pro návštěvníky se sníženou pohyblivostí a zrekonstruováno bylo sociální zařízení. Byl také kompletně vyměněn mobiliář a instalován nový bar, vybavený novými technologiemi, takže se mohl rozšířit sortiment i kvalita jídel a nápojů.

„Nábytek jsme společně s architekty vybírali tak, aby zapadal do secesního stylu kavárny. Nové čalouněné lavice, křesílka i židle poskytují i komfortnější sezení,“ řekl Ivan Jáchim, jednatel společnosti Měšťanská beseda Plzeň.

Díky odstranění dělících příček a kulečníkových stolů a nové kavárenské úpravě zadní místnosti se zvýšila kapacita kavárny na 110 míst. „Kavárna má salonek, který dříve moc nesloužil, nepoužíval se. Byla to tak trochu tmavá, studená díra. Odstranili jsme původní koberec, odstěhovali jsme kulečníkové stoly, doplnili jsme obklady a tapety. A prostor dostal správnou atmosféru, která koresponduje s hlavní kavárnou,“ dodal Tomáš Hrubý.

V nabídce Café Beseda je káva několika odrůd, snídaňové i obědové menu. Otevřeno je denně od 8 do 22 hodin.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio