Kdyně staví byty pro seniory a handicapované

30. srpen 2015

Ve Kdyni začala výstavba sociálních bytů. Město je chce pronajímat seniorům a handicapovaným, zájem je o ně velký.

Ve Kdyni na Domažlicku se staví jedenáct sociálních bytů. Zájem o ně už teď značně převyšuje nabídku, město v současnosti eviduje zhruba šedesát žádostí o tento druh bydlení. Sociální byty přitom ve Kdyni nejsou žádnou novinkou.

„Máme s tím dobré zkušenosti, máme osmdesát bytů pro starší lidi nebo pro invalidy. Jsou to ale byty, nejsou to pečovatelské domy, to nám dost dobře funguje ve spolupráci s pečovatelskou službou. To jsou zaměstnanci města," uvedl starosta Kdyně Jan Löffelmann.

Kdyně zatím zaměstnává osm pečovatelek. Lidé jim sami řeknou, co všechno by potřebovali. Často potřebují jen nakoupit, pečovatelky se ale starají také o jejich hygienu, perou jim a uklízejí. Někdy k nim tak zajíždějí i několikrát denně.

„My se snažíme, aby lidi mohli zůstat v tom domácím prostředí co nejdýl, to znamená jezdit třeba častěji, abychom zajistili stravování, hygienu. Takže potom se k tomu klientovi dostanete třeba 4x, 5x denně tak, aby se mu pomohlo s tím, co potřebuje a nestrádal," vysvětlila vedoucí pečovatelek Lucie Routová.

Pečovatelkám se jejich okrsek už zanedlouho rozroste o dalších jedenáct sociálních bytů. Vznikají v objektu na náměstí, který město koupilo do svého vlastnictví a teď ho předělává. Všechny tyto byty budou malé, do čtyřiceti metrů čtverečních. Výstavba nových sociálních bytů pro seniory a handicapované ve Kdyni přijde na více než deset milionů korun a podstatnou část uhradí dotace z ministerstva pro místní rozvoj. První klienti by se do nových domovů mohli nastěhovat už na podzim příštího roku.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio