Kdyňsko patří k průkopníkům komunitního plánování

Komunitní plánování sociálních služeb probíhá v řadě míst v Plzeňském kraji. S praktickým prováděním projektu patří mezi průkopníky v oblasti Kdyňsko, Přešticko a mikroregion Úhlava. Například Sdružení obcí Kdyňsko začalo exkurzí do Svitav, kde mají sociální služby na vysoké úrovni. Pracovní skupiny na Kdyňsku vytvořily dotazník s vysokou návratností, do vytváření plánu se podařilo zapojit širokou věkovou skupinu obyvatel, od mateřské školky až po domov důchodců.

A o tom, že se s projektem setkávají například už předškoláci svědčí výstava vytvořená z obrázků dětí z mateřských škol na Kdyňsku. Malovaly na téma sociálních služeb, společenských a rodinných . Výstava stále trvá a můžete je vidět v prostorách kdyňského infocentra. Nejvýstižnější motiv pak vytvoří logo komunitního plánu. Do projektu jsou zapojeny školy, pomáhají skauti i pionýři.

děti

Komunitní plán sociálních služeb je financován z devadesáti procent ze Společného operačního regionálního programu EU. Za těchto podmínek ho provádí nejen na Kdyňsku, ale o peníze na jeho zpracování postupně požádaly také v Domažlicích, v Klatovech a také v Horažďovicích, kde jsou na samém počátku. Nejnovější zprávou je, že finanční prostředky pro ně byly schváleny. V Horažďovicích mimo jiné od komunitního plánu očekávají zdůvodnění potřebnosti domova důchodců.

Výsledkem plánu by ale měly být potřeby celé spádové oblasti, nejen jednoho města a jen Horažďovice mají spádových obcí dvacet. Zpracovaný komunitní plán pak bude přílohou žádostí o datace, bude z něj zřejmé, že žádost nevznikla z momentálního nápadu, ale že podporuje důkladně promyšlenou a argumenty podepřenou věc. V Horažďovicích jde zejména o to, aby se vybudováním domova důchodců uvolnila lůžka v nemocnici následné péče.

U lůžka nemocného
autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio