Kempy na západě Čech se rychle plní

20. červen 2015

Západočeši stále víc vyrážejí na dovolenou do kempů ve svém kraji. Postupně vytlačují Němce a Holanďany.

Dovolená v kempu si u Čechů získává stále větší oblibu. Často si rezervují pobyt v chatce už v zimních měsících. Momentálně jsou termíny na letní prázdniny z velké části rozebrané. Právě v červenci a v srpnu je totiž v kempech hlavní sezóna a zařízení jsou připravena uspokojit různě náročné klienty.

Zatímco někde jsou kempy vybavené společným sociálním zařízením a jen základním zařízením, jinde nabízejí návštěvníkům až nečekaný komfort. Některé kempy se pak snaží oslovit větší škálu klientů, od těch nenáročných až po ty, kteří si potrpí na kompletní zázemí. Nabízejí jim současně hned několik úrovní ubytování, které se pak samozřejmě liší i cenou. Tak to funguje například i v kempu u Hracholuské přehrady.

„Lidé poptávají, aby veškeré chatky už měly sociální zařízení, kuchyně, sprchy. U nás veškeré chatky jsou vybavené kuchyňkou, tekoucí vodou a toaletou. Nadstandardní chatky jsou vybavené i masážními sprchami, některé televizí a je tu třeba i klimatizace," popsal zástupce provozovatele kempu u Hracholuské přehrady Vladimír Čech.

Místo cizinců teď kempy plní české matky s dětmi

Kromě vzrůstající úrovně vybavenosti kempy Plzeňského kraje zaznamenávají i další výrazný trend. Za poslední roky se mění klientela, českých návštěvníků přibývá a cizinci naopak jezdí stále méně. Kempy v regionu dříve bývaly oblíbené hlavně u německých a holandských turistů, situace se ale změnila.

„Více ten klasický český turista má zájem o lokální českou destinaci. Jsou to rodiny s dětmi a především stoupají skupiny. Je to tak, že několik mamin dohromady se domluví s tatínkama, vezmou děti a jedou třeba v pěti, šesti," uvedl Vladimír Čech.

Pokud se turistům kemp osvědčí, vracejí se do něj i v dalších letech. Pro některé návštěvníky se pak stává vítanou alternativou k pobytu na vlastní chalupě či chatě, o kterou se tak nemusejí starat.

autoři: mkl , sch
Spustit audio