Kenny Rogers: Gambler

Country neměla vždy na růžích ustláno, teď je ale situace jiná.

Country vznikala v nejzapadlejších místech Spojených států, odkud se obyvatelé, pokud napadlo víc sněhu nemohli dostat do civilizace někdy celé měsíce. Ono k tomu, i když v poněkud mírnější podobě docházelo i u nás na Šumavě nebo v Krkonoších. Jaká zábava se v takové situaci nabízela? Vyprávěly se historky, často strašidelné a morbidní. A byla zde muzika. Hrálo se a zpívalo. Když vysvitlo slunce, šlo se do práce. Proto se tato hudba dostávala do světa jen zvolna a když, tak byla označována za muziku těch buranů. Je pravda, že často se jednalo o písničky značně sentimentální, ale mnohdy též svižné a strhující.

V první polovině 20. století se country muzika etablovala jako součást moderní hudby. Hrála se nejen na venkově, ale i ve městech a hodně jí pomohl film. A také rádio. Výrok Hanka Williamse - Člověk se musí načuchat hodně hnoje, aby zpíval jako honák ze zapadákova - už neplatilo. V padesátých a hlavně v šedesátých letech se z Nashvillu stalo hlavní město country. Našli bychom zde desítky studií, lisoven desek, agentur, nakladatelství a hlavně spousty hudebníků. A to byl ten pravý boom. Z buranské muziky se stal průmysl vydělávající miliony. Jedním z nejoblíbenějších interpretů moderní country je Kenny Rogers.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.