Kingston Trio: Tom Dooley

5. září 2023

Folková hudba, když nic jiného, z tebe udělá věřícího. To je jeden z mnoha diskutabilních výroků Boba Dylana. Tohoto velikána kulturního dění naší doby, přivedla k folku skupina Kingston Trio.

Dnes mnoho lidí lomí rukama a protestuje proti násilí a kriminalitě, což s oblibou rozebírají i média. Často tak slyšíme – to za našich mladých let nebývalo. Pravda je ovšem jiná. Ono to bývalo a kupodivu svou výraznou roli zde hrála lidová hudba národů na celém světě, včetně našeho, kde se námětem a inspirací pro různé srdceryvné balady staly právě různé katastrofy, mordy a neštěstí.

Proč to tak je, by určitě vysvětlili psychologové. Pro nás je spíše důležitá otázka: Mohou se skladby s těmito morbidními texty stát součástí často značně sladkého světa populární hudby? V první polovině šedesátých let se začaly tyto písně objevovat v repertoáru mnoha skupin tzv. folkového hnutí. Zpočátku byla celá situace vcelku kuriozní, neboť kluci v bílých nažehlených košilích a děvčata v růžových krinolínách nekorespondovali s hrůzu nahánějícím obsahem jejich písní. Jak ale stojí psáno, homogemizovat se dá prakticky cokoli.

Písně plné kleteb a osudových katastrof lidé kupovali hlavně kvůli jejich chytlavým melodiím. Tak tomu bylo i se skladbou Tom Dooley skupiny Kingston Trio. I když tvrdé jádro folkové komunity tuto skupinu nesnášelo, lidová písnička s mysteriózním textem o vraždě Laury Fosterové, ke které došlo v r. 1866 se stala hitem a vyšplhala se na první místo. U nás tuto skladbu nazpívali Jan Vyčítal, Mirek Hoffman a Ladislav Vodička. Verze skupiny Kingston trio je z r. 1958.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.