Klabavskou přehradu čeká rozšíření za desítky milionů korun

24. duben 2017

Klabavská vodní nádrž u Rokycan, poblíž dálnice D5 na Rokycansku, zadrží větší množství vody. Stavbaři tam budují nový, širší přeliv. Nádrž s plochou 128 hektarů měla za úkol chránit před velkou vodou nedaleký lom na železnou rudu. V roce 1975 byl lom zatopen a nádrž tak ztratila svůj původní význam. Dnes slouží nádrž k zajištění minimálního průtoku a ochraně před velkou vodou.

Stavbu buduje Povodí Vltavy a v současnosti jsou práce v plném proudu. Na přehradě vznikne nový bezpečnostní přeliv, který bude širší a zlepší se jeho regulace. Zároveň se opraví i betonové koryto výpusti a postaví se nový větrolam na hrázi.

„Na bezpečnostním přelivu je lávka, která se bude prodlužovat. Pod lávkou vzniknou pohyblivé kovové segmenty, které se budou pomocí mechanismu nadzvedávat a v podstatě zadrží vyšší vodní sloupec hladiny. To zajistí celkovou větší bezpečnost této hráze při trvalých a vydatných srážka tak, že se bude moct postupně upouštět voda,“ říká starosta Klabavy Pavel Kočárek.

Klabava je známá tím, že když dlouho prší, zvedá velmi rychle svoji hladinu a potom dochází k povodním. To způsobuje podle Pavla Kočárka především Brdské polesí, dnes již CHKO Brdy, a Padrťské rybníky, které se naplní a není možné je regulovat. První zádržné pásmo je až Klabavská přehrada. Pod ní se to rozlévá a voda posléze zatopí níže položené nemovitosti a zahrady. Nyní je úroveň vodní hladiny kvůli stavbě snížená.

Stavební práce naštěstí přírodu neohrozí

Vodní nádrž Klabava, která pochází z roku 1957, je velmi zajímavá i z hlediska přírody. Je totiž známou zastávkou celé řady opeřenců při jarních a podzimních tazích, což je právě v těchto měsících, jak potvrdil Pavel Moulis z českého svazu ochránců přírody v Rokycanech.

„Teď je zde možné pozorovat například orlovce říčního nebo orla mořského, kteří tady sice přímo nehnízdí, nicméně můžou se tu zdržet zejména z hlediska atraktivnosti prostředí a lovu potravy. V téhle době, když je nádrž opuštěná a jsou obnažené břehy, můžeme pozorovat i řadu bahňáků, což je zajímavé z hlediska ornitologů. V zadní části přehrady můžou najít třeba strnada rákosního či další různé druhy rákosníků a cvrčilek. Je tu zaznamenán i výskyt bobra, vydry a dalších neméně zajímavých druhů,“ řekl Moulis.

Stavební práce na rozšíření bezpečnostního přelivu budou stát téměř 94 milionů korun a povodí Vltavy je dokončí v příštím roce.

autoři: čer , jik
Spustit audio