Kladruby u Stříbra bojují peticí proti kamionům, které přes město objíždějí placenou dálnici D5

4. září 2013

Obyvatelé Kladrub na Tachovsku vytáhli do boje proti kamionům. Vadí jim, že řidiči nákladních aut ve snaze ušetřit za mýtné na nedaleké dálnici, projíždějí přímo centrem města, ohrožují chodce, působí hluk a znečišťují ovzduší zplodinami. Radnici došla trpělivost a sepsala petici, která žádá osazení přístupových cest do centra Kladrub zákazovými značkami pro kamiony. Dosud se na petiční archy podepsalo asi 800 lidí, tedy zhruba polovina obyvatel města.

Podle dva roky starého měření denně městem Kladruby projíždí průměrně 350 kamionů. Petice v těchto dnech končí a město podnikne další kroky, říká starostka Kladrub Svatava Štěrbová ze Strany zelených, která stojí v čele celého protestu:

„Půjdeme na silniční správní úřad do Stříbra, který je oprávněn dát zákazové značky, a samozřejmě i na kraj, který je vlastníkem komunikace.“

Podle šéfa odboru dopravy na plzeňském hejtmanství Jaroslava Vejpravy kraj eviduje několik případů, kdy lidé nechtějí kamiony v obci, vždy se jedná o složité případy a komplikované vyjednávání s policií a úřady. A kraj prý nemá příliš možností, jak obcím pomoci.

„Pokud je to silnice druhé třetí třídy veřejně účelová a přístupná komunikace, je možné používat ji i pro nákladní a zemědělskou techniku,“ říká Vejprava.

S tím starostka Kladrub Svatava Štěrbová ze Strany zelených nesouhlasí: „Silnice druhé třídy nemají sloužit k této dopravě podle zákona, tak by úřad mohl mít odvahu a zákazové značky sem dát.“

Boj obcí proti kamionům by podle Jaroslava Vejpravy z krajského úřadu mohl být od nového roku jednodušší:

„Novela zákona o pozemních komunikacích od 1. ledna už tyto případy zná. Bude možnost v odůvodněných případech omezit provoz nákladních automobilů na průjezdech obcemi, které o to požádají.“

Největší šanci uspět tak podle Jaroslava Vejpravy budou mít obce, kterými většina kamionů opravdu jen projíždí, zejména proto, aby ušetřily za mýtné.

autor: lum
Spustit audio